Väv armband och reservagefärga i micron

Så här kan du väva ett smycket och reservagefärga det i micron.

Vänta ...


I reservagefärgning förhindras färgen att komma in i tyget, ofärgade mönster kommer att synas på färgad botten. Färgar man med rött får man vita till ljusa mönster på röd botten. Ytterligare en beskrivning som tar upp reservagetekniken hittar du i inlägg Gör enkelt reservage.

Till mönstret kan du använda golvmatta i plast, som är lätt att klippa i. Armbanden kan du väva i barnvävstol eller bandgrind. Enklare mindre arbeten, vävda smycken till exempel, kan man också väva på kartong med uppspänd varp. Garnkvalitet väljer du efter behov och vävvana.

Du behöver:
Stark kartong, ca 10 x 30 cm
Platt garnsticka
Ullgarn
Mikrovågsugn
Pigment för yllefärgning
Ättika
Vatten
Plastlåda med lock
Golvmatta i plast
Starkt lingarn
Nål utan udd
Papper Sax Linjal

Väv på kartiong
Ta en stark kartongbit, mät 10 cm från nedre och övre kanten och dra streck över kartongen. Gör likadant på baksidan.

Innanför markeringarna kan du väva, det som ligger över och under markeringarna är för montering av varptrådarna.

Markera i kartongens övre och nedre kant från höger sida med jämna mellanrum, 0,3–0,5 cm. Klipp små jack i markeringarna, jacken kommer att hålla varptrådarna på samma avstånd och på plats.

Till varp använder du vitt ullgarn som lindas runt kartongen och ner i jacken, runt, runt. Varptrådarnas antal bestämmer vävens bredd. Du kan väva i varpen på baksidan – så får du två vävar på samma kartong.

När du vävt klart klipper du upp varpen i kartongkanten så du får långa trådar till den falska stadkanten.


Falsk stadkant
Trä varannan varptråd 1–2 cm upp i vävens intilliggande varptråd, 1:a tråden i 2:a tråden, 3:e tråden i 4:e.

Klipp av de varptrådar som hänger ner och de uppträdda trådändarna. Gör likadant på andra sidan.

Mönster
Rita ett mönster, till exempel en blomma, på ett papper. Klipp ut mönstret och lägg det på golvmattan i plast. Rita av.

Klipp ut mönstret på golvmattan, gör två exakt likadana plastmönster. Ta din väv och lägg plastmönstren över och under, mitt emot varandra. Sy med täta stygn mycket hårt fast plastmönstren.

Färgning  i microvågsugn
Blanda till färgen, enligt beskrivningen på förpackning, i en genomskinlig plastlåda med lock. Lägg väven med plastmönstret i lådan och lägg på locket.

Ställ in i mikron ock kör på halv effekt en minut. Stäng av mikron och ta ut lådan, lätta försiktigt på locket. När du har gjort om proceduren ett par gånger ska färgen ha fastnat på väven.

Skölj väl. Klipp försiktigt bort plastmönstret och du har vitt mönster på färgat tyg. Du kan också färga med krapprot i en gryta.

Montering
Om du gör ett armband, sy fast en trycknapp eller knapp och armbandet är klart. Vill du hellre ha ett hängsmycke, montera väven på en snodd. Armband och smycke kan dekoreras med pärlor och sömmar.

Idé: Ulrika Bos Kerttu, hemslöjdskonsulent i Västernorrland för Hemslöjdens Förlag
Foto: Björn Grankvist