Tova mönster

Det går att göra mycket med ull, i olika färger och former. Här visar Karin Öst hur hon tovar mönster!

Vänta ...

 

Hittade Karin Öst´s beskrivning på tovat och tyckte den va så bra så vi fick låna den. Annars rekommenderar jag att kolla in hennes konst.
/Anna-Lisa Persson, Västarvet.

I Söndags var jag till Filtmakeriet i Kilafors. Jag är inte jätteinne i hemslöjdsbranschen, jag antar att detta med nålfilt i fina färger är vardagsmat för de insatta men jag var inte förberedd på detta smågodis i form av ull. Jag lär köpa. Först tänkte jag köpa det största de hade, men det kan vara dumt när jag inte vet hur man gör kom jag på (i tid). Fortfarande har jag en stor galen matta i skissform i huvudet. Nåja, jag lugnade ner mig och köpte lite mindre bitar. Jag följde typ instruktionsfoldern och gjorde så här:

Jag klippte mönster i filt. Här planerar jag hur de ska ligga på ytan. Sen rullade jag fram en större bit bubbelplast, under, som mall, lade jag en lika stor bit som den jag skulle tova. Sen doppade jag de klippta bitarna i varmt såpvatten och la ut dem på plasten på rätt ställe. Sen doppade jag den stora biten=bottenfärgen i såpvattnet och lade den ovanpå. Hällde på. Det stod två deciliter men jag tog mer såpvatten (igen). Sen slätade jag ut:

Vek över plasten, rullade ihop över moppskaftet och rullade på. Mycket vatten droppade så det var bra med handduken ytterst. Jag rullade upp, snurrade på filtlappen och gjorde om det så alla sidor blev lika rullade. Sist skulle man krympa den, doppa i såpan, slå den i bordet doppa i såpan, osv, tills den var tjock. Sist sköljde jag ur såpan, vred ur den och lade den på tork. Någon expert kan invända att jag gjort fel, i vilket fall verkar det ha fungerat även om kanterna på mönstret blev mer diffusa än jag tänkt mig. Jag har två bottenlappar kvar så två försök till perfektion återstår. Elena tyckte det här mönstret såg ut som ett monster. Mycket möjligt att jag tröttnar på detta, just nu har jag planer (ge mig ett uppdrag så drar jag på).

Text och bild: Karin Öst Karinst’s Blog
Presenterat av: Anna-Lisa Persson, hemslöjdskonsulent Västarvet 2012.