Tova en väska utan sömmar

Enkel beskrivning av väska

Vänta ...

Material
Ull från gotlandsfår, finullsfår eller merinofår
Skisspapper
Kraftig plast ex. byggplast
Varmt vatten
Såpa
Bomulls- eller Lintråd

Verktyg
Stänkflaska
Tvättbräda
Nål

1. Arbeta vid ett bord eller golv som inte är vattenkänsligt eller lägg en plastduk på ett bord.

2. Tova en provbit 10×10 cm med den ull och tjocklek som väskan ska ha. Mät provbiten efteråt och dividera den gamla storleken med den nya (ex. 10/5). Talet, som kallas krympmån, visar hur mycket väskan kommer att krympa under tovningen.

3. Skissa upp väskans form och storlek på ett papper. Mät längden och bredden och multiplicera dessa med krympmånen. Rita ut den nya storleken på plasten och klipp sedan ut mallen.

4. Lägg ut ull i tre lager med ullfibrerna åt tvärgående håll. Ullen ska läggas ut ca tre cm större än mallen på väskans två sidor och nederkant., men inte på den sida som ska bli öppning. Eventuellt mönster av färgad ull på väskan läggs över det tredje ullagret

5. Blanda ½ l hett vatten med ½ kapsyl såpa i en stänkflaska. Stänk ut en del av vattnet på ullagren.


6. Börja tova genom att lägga händerna platt på ullen och röra dem i cirklar. Börja försiktigt och spara tre cm på sidorna och nederkant som inte tovas. Tova bara så att ullen hänger ihop till ett sammanhängande stycke.

7. Lägg på plastmallen och vik över de otovade kanterna.

8. Lägg tre nya lager ull med fibrerna åt tvärgående håll över plastmallen. Gör även de här ullagren tre cm större på de två sidorna och underkanten.

9.  Tova ihop ullen som ligger över plastmallen, förutom de sparade kanterna, så att denna hänger ihop till ett sammanhängande stycke. Vänd på väskan och vik över de sparade kanterna.

10. Tova fast kanterna i resten av väskan och fortsätt sedan att tova hela väskan ordentligt.

11. För att tova ihop väskan till en hållbar kvalitet kan en tvättbräda användas allra sist. Rulla ihop väskan och rulla den över tvättbrädan under tryck.

12. Vänd väskan ut och in.

13. Skölj i ljummet vatten tills all såpa är borta. Häng och torka.

14. Tova ett axelband eller två handtag genom att lägga ull i tre lager i en lång remsa. Tänk på krympmånen så att axelbandet inte blir för kort. Skölj i ljummet vatten och toka.

15. Sy ihop väskan och axelbandet.

Text och bild: Mia Lindgren, Västarvet 2011