Täta fönstret med ull

På mitt kontor på Slöjd och Byggnadsvård ligger i ett fint gammalt hus med spegeldörrar och kakelugnar i nära på varje rum. Tyvärr får vi inte elda i någon av dem och fönstret intill mig drar.

Vänta ...

Den som satt där före mig löste det problemet med en bred tejpremsa längs nedkanten men jag vill gärna se någon snyggare lösning som dessutom tillåter mig att öppna fönstret om jag mot förmodan skulle vilja det så här mitt i vintern.

Så här såg fönstret ut. En välgjord och stilig gammal modell men ganska naken och tråkig. Förr i tiden var det brukligt att lägga vitmossa mellan fönstren. Dels som isolering men inte minst för att vitmossan tar åt sig fukt och sägs minska kondensen (Jag skriver ”sägs” eftersom jag inte har provat eller har säkra källor). Vilket är bra för både sikten och träets livslängd. Dessutom blir det fint.

Så lite ull i fönstret borde ha ungefär samma effekt. Åtminstone borde det stoppa draget och piffa upp det hela.

Så jag la en remsa lätt kardad ull emellan fönstren. Nu hade jag tillgång till både blå och vit ull så jag la en av varje i respektive fönster, så får jag känna in och kanske byta senare. Eller blanda dem. Det är ju lätt att byta ut ullen efter humör, årstid eller gardiner.

Det gav ett klart lyft åt fönstret och arbetsplatsen och framför allt minskade det draget avsevärt.
Löjligt enkelt dessutom. Synd bara att det inte fungerar på alla moderna fönster för jag skulle vilja göra samma sak hemma…

Text och bild: Tobias Havaas, Västarvet, 2012