Tälj oerhört många tränaglar

Från Hemslöjdskonsulatet i Dalsland kommer tipset om hur täljandet av tränaglar blir ditt rationella och roliga val när två trästycken ska fogas samman.

Vänta ...

Ett av de snabbaste, bästa och roligaste sätten att sätta samman två trästycken är att borra hål, helst snett för kileffekt, och sedan slå i träpinnar som täljts nästan runda. Dessa träpinnar kallas olika saker beroende på storlek och användningsområde: pligg om det är skomakeri, dymling om det är de grova pinnar som håller samman stockar i timmerhus. Plugg eller centrumtappar om du köper dem färdiga. Och i möbel- och slöjdsammanhang tycker jag tränaglar är ett bra ord. Eller träpinnar.

Gör egna tränaglar! På ett kick har du fyllt en burk, redo för att klara dig utan spik och skruv! Med ett minimum av verktyg kan du nu bygga allt mellan skrin och kökssoffa.
Att göra pinnar på detta sätt är en utmärkt syssla för skolungdom, som om det inte skulle räcka med insikt i trädens fiberriktning och klyvbarhet, även är ett sätt att med händerna fatta matematik och division. En klump delad på 34 klubbslag = en fantastisk liten hög med pinnar av en viss storlek. Två tioåringar besökte hemslöjdskonsulatet en dag, och det är de som här visar processen.

Du behöver:
Rakfibrig träbit, gärna klibbig kärnfuru som limmar fast sig själv, men t.ex björk funkar också fint.
Såg.
Kniv du inte är så rädd om.
Vass kniv att tälja med
Gummiband
Träklubba.
Om du sedan ska använda dem kommer du även behöva borr av något slag.

Såga av en bit av ditt ämne, lika lång som du vill att tränaglarna ska bli.

 

Sätt ett gummiband runt biten och ställ biten på en bänk med ändträet uppåt och nedåt, och gummibandet alltså åt alla andra sidor.

 

Om du vill ha kontroll på de blivande naglarnas dimensioner kan du mäta och rita med linjal etc. Om du tänkt borra 6 mm ritar du alltså linjer med 6 mm eller något mer emellan.
Annars lägger du bara an kniven och knackar med din träklubba tills en skiva spricker loss. Börja från ena sidan och fortsätt tills hela biten skivats upp.

 

Sen vänder du biten ett kvarts varv och upprepar proceduren, så att de små fyrkantiga tränaglarna nu framträder.

 

Ta bort gummibanden, och hjälp tränaglarna isär om det behövs!

 

Tälj pinnarna åttkantiga till ca. tre fjärdedelar. Det är ruggigt snyggt, och nyper extra bra, med fyrkantiga ”skallar”! Fasa också gärna ändarna lite, så blir de lättare att slå in i hålen.

Lycka till!

Text och Bild: Hemslöjdskonsulent Jonatan Malm, 2019