Tälj ett hjärta

Ett vanligt slöjdmotiv är hjärtan, som är både roliga och lätta att tälja. Tobias har gjort en beskrivning av hur du gör och Sofia har kompletterat med foto.

Vänta ...

Innan du börjar:
Skaffa en rak träbit, se till att den inte är vresig, vriden eller full av kvistar. Biten får gärna vara ett par decimeter lång och lite platt hellre än fyrkantig eller rund. Se också till att du inte har märgen kvar, då spricker träet lätt. Har du tillgång till färskt trä (dvs. ett som inte hunnit torka än) så är det att föredra då det är lättare tälja i.

Du behöver också en vass kniv, en fintandad såg, borr, en bit kraftig ståltråd och en tång.

Täljning:
Börja med att skära ett djupt jack i mitten av toppen. Tälj sedan bort kanterna och runda till formen tills den liknar överdelen av ett hjärta.

Bestäm längden på hjärtat och såga en skåra från båda sidor som går nästan in till mitten av träbiten. Använd en fintandad såg. Tälj sedan mot den sågade skåran så långt det går. Har du ingen bra såg kan du tälja jack som du gjorde i steg ett och arbeta dig in bit för bit.

När hjärtat nästan är klart så skär eller såga av det från resten av träbiten och tälj färdigt spetsen.

 

Sätt fast en metalögla för upphängning:
Borra ett litet hål i toppen i samma dimension som ståltråden.

Böj en ögla i änden av ståltråden och knipsa av tråden ca 1 – 2 cm från öglan. Tryck sedan in den i hålet i hjärtat. Se till att tråden är rak, annars går det inte.

Efterbehandling:
När hjärtat är torrt kan du olja, lacka eller måla det som du själv känner för. Oljefärger på tub är utmärkt för trä, men akryl, sprayfärg eller nagellack fungerar också.

Text och illustration: Tobias Havaas, Västarvet Slöjd
Foto: Sofia Andersson, Slöjd i Skåne.

2010