Tälj ett armband i färskt trä

Vänta ...

talj-en-armring-9
Tälja armband är roligt och enkelt. Du behöver färskt trä, en vass täljkniv, något att borra med och något att spänna fast ämnet med när du borrar. Några lämpliga träslag att tälja i är björk, sälg, al och asp. Om du inte har egen skog eller känner någon som har, så kan du fråga din kommun var de röjer, där får du säkert hämta en bit färskt trä.

Storleken på armbandet får du göra efter din hand. Mät med ett måttband runt handen över knogarna (håll handen när du mäter som du gör när du trär på ett armband). Det här armbandet är 7×6 cm invändigt och passar bra för en hand på 22-23 cm omkrets. Ämnet är från början 10×9 cm utvändigt och färdigtäljd tjocklek är ca 8 mm.

talj-en-armring-1
Spänn fast ämnet för borrning, i det här fallet gör jag det i en täljhäst och borrar med en gammal navare (35 mm), vilket fungerar utmärkt. Navare är ett fantastiskt verktyg, roliga att använda och mycket effektiva. De svåra är att få tag på dem, men har man tur går det att hitta på loppis eller lantauktioner på sommaren för en 50-lapp.

Borra lite djupare än det material du ska såga av. Bestäm hur brett armbandet ska vara. Såga av ämnet med en fintandad såg. Jag sågar mitt armband ca 2 cm brett.

talj-en-armring-3
Håll träbiten i ett fast grepp. Stick in kniven i hålet och tryck ner bladet mot materialet. Skjut kniven framåt eller bakåt samtidigt som du vrider träbiten mot knivens riktning.

I stället för att skära hela ytans bredd invändigt kan du luta kniven och skära en mindre del i taget på båda sidor. Sen skär du bort material i mitten.
Spara lite täljning invändigt innan du börjar tälja utvändigt. Tälj av barken utvändigt så att den vita veden kommer fram. Anpassa sen täljningen invändigt så att armbandet får rätt tjocklek runt om.

talj-en-armring-6
Om du vill att armbandet ska vara jämnbrett så är ritsmått ett bra hjälpmedel. Ställ in ett avstånd på ritsmåttet som du vill ha och dra det runt kanten på armringen. Tälj sedan efter ritsspåret.

Skär en fasning runt om på kanterna, lägg kniven lutande på kanten och skjut den framåt med hjälp av tummen på knivens rygg.

talj-en-armring-8
Jag vill dekorera armringen med ett spår. Rita en hjälplinje i mitten längs hela armbandet. Skjut knivspetsen, som du lutar en aning, från dig med tummen på knivens rygg, en bit i taget runt om. Gör samma sak åt andra hållet och du har fått ett ca 1 mm djupt v-spår runt om.

Låt armringen torka innan du ytbehandlar den. När armringen är så här tunn (8 mm) kan den torka öppet i rumstemperatur. Den krymper lite grann och blir starkare när den är torr. Tjockare ämnen innehåller mer fukt och måste torka långsammare för att minska  sprickrisken.

talj-en-armring-9
Måla kan du göra med egengjord oljefärg. Blanda pulverpigment och lite kokt linolja till en smet, häll på lite mer olja till filmjölkskonsistens. Måla tunt, låt dra en liten stund och torka sedan av med en trasa. Då får du en vacker laserande yta med en synlig täljning. Det går också att använda oljefärg på tub (konstnärsfärg). Den behöver tunnas ut med lite olja. Måla på samma sätt.
Nu kan du gå på festen och imponera!

Text och bild: Anders Isgren, kalmarhemslojd.se 2015