Tälj en krok

365 saker du kan slöjdas allra första inlägg! Från Anders om hur du täljer en väggkrok.

Vänta ...

Att tälja en grenkrok är avslappnande och dessutom ett trevligt sätt att öva sig i att tälja, antingen du gör det själv eller tillsammans med andra. Ett trevligt sätt att umgås. En egen tillverkad krok drar alltid till sig positiva blickar. Varför inte ta med en eller några krokar istället för en blomma när du går bort nästa gång.

Först måste du skaffa en lämplig trädstam, ca 25-50 mm i diameter, men glöm inte att fråga markägaren. Känner du inte någon, så fråga kommunen där du bor. Det brukar inte vara några problem att få ta det man behöver, när det röjs i parker eller diken. Björk, al asp och sälg är träslag som är bra att tälja i.

Försök att hitta ett träd med många grenar. Såga upp den med grenarna på lämpligt avstånd.

Klyv stammen i mitten så att grenen kommer så nära mitten som möjligt. Om det spretar lite åt sidan gör inte så mycket.

Tälj bort barken och fortsätt så du får den ungefär som du vill ha den. Vinkeln mellan kroken och stammen kan vara lite svår att få bra. Tänk på fiberriktningen i träet bara så går det bra. Du känner vilket håll det går bättre eller sämre att tälja på.

Låt den torka innan du täljer den helt färdig, borrar hål för uppsättning och ev skär dekor.

När kroken har torkat och du täljt den färdig: testa att baksidan är plan, vilket den säkert inte är. Tälj den så plan som möjligt. Prova mot en vägg.

Måla sedan gärna med oljefärg eller äggoljetempera. De är miljövänliga, bra och slitstarka. Det finns färdiga att köpa eller egna att blanda.

Mer om att tälja krokar finns i tidskriften ”Hemslöjden” nummer 5 från 2009 (fråga din lokala hemslöjdsförening om du får låna eller kolla på biblioteket)

Text och bild: Anders Isgren, hemslöjdskonsulent i Kalmar län. 2010