Tälj en käpp

En käpp är ett bra stöd i livet. Max Lundkvist lutar sig mot sin egenslöjdade.

Vänta ...

Jag fick för mig att jag ville göra en käpp, dels att ha som vandringsstav på ett lajv jag ska på och sedan som modern käpp i nedkortad verson. Jag plockade ett ämne i hassel, en grövre, nästan horisontell gren med två snabbvuxna vertikala grenar. Jag tog av den yttersta biten av den grova grenen till att bilda kröken och behöll den ena förgreningen till att bilda käppens skaft. Diametern på den grova grenen var ca 12 cm och de två vertikala förgreningarna hade ungefär hälften så stor diameter. Längden är nu ca 170 cm och jag kommer troligen att korta ner den till normal käpplängd framöver.

Bildenserien ovan visar käppens framväxt. Överst: Ämnet obearbetat. Mitten: Käppen femton minuter senare när jag yxat bort det värsta. Nederst: Käppen efter ytterligare en halvtimme då jag gått över med bandkniv, vanlig täljkniv och hyvel.

 


Detaljbild som visar böjen, först grovt tillyxad och sedan i nästan färdigt utförande. När den torkat ska jag skära den färdiga ytan.

 


Avslutningsvis tvingade jag fast käppen på undersidan av en hylla så att den inte är ivägen och så att den fixerats i rakt läge. Planen är att den ska behålla den raka formen när den torkat. Det fungerade.

Text och Bild: Max Lundkvist, 2011