Sy glasögonfodral

Att sy sitt eget glasögonfodral är bra att kunna för alla som har glasögon. Karin Holmbergs beskrivning bjuder vi på här!

Vänta ...

Jag har flera par solglasögon, men bara ett glasögonfordal, detta:

Så kan man ju inte ha det. Så jag gick till en pysselbutik (ni vet vilken) och frågade om de hade sånna där byglar till knäppning? Nehej, de fanns bara i väskstorlek. Så istället för att orka leta vidare provade jag en annan modell igår kväll. Och eftersom det var igår kväll (dvs mörkt) och jag var så uppe i det så blev det inget fotande. Här kommer istället en tecknad förklaring av hur man gör:


1. Klipp ut två mönstrade tygbitar som är tillräckligt stora att vika dubbelt på längden runt glasögonen och tillräckligt breda att räcka runt. Fixa också två smala band (färdiga eller hemsydda) för knytning.

2. Lägg tygbitarna räta mot räta med banden inuti. Sy ihop på maskin i kortändarna. Vänd och pressa.


3. Klipp ut en bit fodervadd som är lika lång som tuben och cirka 1 cm smalare. Trä in den mellan tygerna och nåla.

4. Sy fast vadden i tyget med tre sömmar: en i mitten och en i varje ände.


5. Vik tuben på mitten, med tyget du vill ha på utsidan inåt. Nåla i sidorna och sy ihop kanterna med 0,5 cm sömsmån på maskin eller för hand (jag tyckte för hand var lättare).


6. Ey presto!

Jag valde att göra knyt för att vara säker på att den inte skulle bli förtight (alltså: man vill ju få in glasögonen men inte att de ska ramla ut i väskan). Och så blev det sött också.


Det bruna tyget tryckte jag för några veckor sen med en träbit, stämplad istället för schablon. Jag gillar att man ser ådringarna från träet på vissa rutor.

Text och bild: Karin Holmberg, Brodösens blogg 2012.