Sy ett påskägg

Ursprungligen var denna tänkt som en julgranskula men ser mer ut som ett ägg. Den var ett ganska trivsamt projekt för en kväll och jag tänker att den gör sig nog bättre så här till påsk än till jul.

Vänta ...

Så här är en beskrivning:

 


Jag började på samma sätt som med jonglerbollarna i tips #490, fast med fyra mönsterdelar istället för sex så ägget blir avlångt och inte runt.
Av de fyra ellipsformade, spetsiga bitar kläde (valkat ylletyg) placerade jag två av dem räta mot räta med lite okardad ull emellan.

 


Sen var det bara att sy ihop dem. Av de fyra sömmar det rör sig om sydde jag varannan med ull emellan och varannan utan.

 


Men se till att avsluta med en söm utan ull och lämna en öppning stor nog att vränga bollen/ägget ut-och-in.

 


När du vrängt den är det bara att stoppa och sy ihop. Jag råkade ha lite stoppvadd liggande, annars får man ta vad man hittar.

 


För att pynta till det och dölja sömmen sydde jag på en remsa lila kläde.

 


Sen kan man måla påskägget med några blommor eller så. Jag gjorde väldigt enkla och en aning skeva blommor. Börja med en fransk knut, dvs. vira tråden några varv runt nålen och stick ner den på samma ställe som den kom upp.

 


Stick ut nålen en liten bit från knuten och för tråden i en ögla kring nålspetsen innan du drar ut den. Låt öglan ligga kvar och fixera den genom med ett stygn. Dvs. för nålen på utsidan av öglan och ner i samma hål som den kom upp ur. Stick ut nålen på lagom ställe för nästa blomblad och upprepa. Fem blad blir bäst även om jag ibland blev trött och förvirrad eller bara lat och gjorde fyra.

 


Avsluta med en hängögla och julgranskulan/påskägget är klart! Ett lagom projekt att sysselsätta sig med i soffan medan flickvännen sover.

Text och bild: Tobias Havaas, Västarvet, 2012