Sy ett näsduksfodral

Här är ett tips på hur näsdukarna får ett finare hus.

Vänta ...

Så här i förkylningstider finns det ingen bättre present till nära och kära än ett tjusigt fodral till näsdukspaketet. Busenkelt att sy, lätt att dekorera och billigt eftersom det går åt så lite tyg – bara att rota fram en liten stuvbit eller att återanvända ett urtvättat örngott t ex.

Börja med att rita av konturen av näsdukspaketet på ett papper. Mät höjden på paketets fyra sidor och rita ut den runt själva paketet på pappret. Detta blir mallen för hur stort fodralet behöver vara. Klipp ut mallen.

Ta tygbiten (avigsidan upp) som du tänkt använda och nåla fast mallen ovanpå. Om du vill kan du rita ut konturen på tyget eller så klipper du ut direkt. Tänkt på att lägga till lite sömsmån runt mallen.

Du behöver tre tygbitar i mallstorlek.

Vik en av tygbitarna avigsida mot avigsida och stryk för att fixera. Gör likadant med tygbit nummer två. Dessa ska fungera som överdel på fodralet.

Lägg de båda vikta bitarna ovanpå den enkla biten – som ligger med rätsidan upp.

De vikta delarna ska ha de stänga sidorna inåt och de öppna sidorna utåt på båda sidor. Nåla fast överdelarna i underdelen.

Nu är det dags att sy. Det kan vara skönt att ha mallen som markör där sömmen ska vara – antingen nålar du fast mallen ovanpå eller också kan du krita runt konturen.

Fäst sömmen ordentligt och sy med vanlig raksöm runt mallen. Sy några extra rundor där överdelarna möts – det är där det kommer att slitas mest.

Klipp bort så mycket av sömsmånen som du vågar och klipp snett över hörnen så blir det snyggare när du vänder på fodralet.

Vänd fodralet ”ut och in” – fast det blir ju rättvänt. Peta in så många pappersnäsdukar som du får plats med. Färdigt!

Det kan vara lite marigt första gången, men övning ger färdighet. Du kan också få justera storleken på mallen beroende på hur tjockt tyg du använder. Känner du dig osäker kan du nåla först och prova med näsdukspaketet om det passar, innan du börjar sy. När du gjort några fodral och känner dig säker på det hela, kan du brodera på tygbitarna först eller dekorera med tygtryck t ex. Eller så kan du välja olika tyger till de tre delarna, då blir fodralet lite patchwork-aktigt.

Text och bild: Astrid Wrangö, Bagarmossen, 2010