Sy ett knapparmband

Ta vara på små tygbitar och knappar genom att sy ett fint armband!

Vänta ...
 Gör ett knapparmband!

Material som behövs
Remsor av vadmal, kläde, linne; lite stabilare tyger, gärna i flera färger.
Broderigarner av lin, bomull, silke.
Knappar, pärlor, paljetter.
Tryckknapp.

Redskapen
Sax, spetsiga sy och brodernålar. Tång och hammare om du vill förändra knapparnas form.

Knapparmband 1
Gör så här…

Gör två remsor som är ett par cm längre än runt din handled, prova! Den remsa som ska ligga överst kan vara några mm smalare än den undre, så att färgen på den undre syns runt om. Bredden kan vara 2-3, 5 cm, eller så brett som du vill ha ditt armband.

Knapparmband 2

Välj knappar, några eller många, små eller stora, lika eller olika…

Knapparmband 3

Om du syr fast knapparna genom båda lagren samtidigt så behöver du inte sy längs kanterna på de två tyglagren. Du kan också först sy fast knapparna i det övre lagret och sedan sy fast det övre lagret på det undre med förstygn, kaststygn eller langettstygn till
exempel. Då blir insidan på armbandet finare.

Börja på mitten av armbandet så kan du sedan bestämma om du vill ha bara några enstaka knappar, eller om du vill täcka hela ytan. Håll armbandet lite böjt, som det kommer att sitta på armen, annars vill det gärna bli bubblor i undre lagret när du böjer det.

 

Knapparmband 4

Sy fast knapparna från mitten och ut mot sidorna, som strålar. Sy till sist fast en liten tryckknapp att stänga armbandet med. Tänk på att vända tryckknappen åt rätt håll.

Extra tips!
Du kan välja olika färger och kvalitet på tygerna, eller samma. Vadmalstyger går att riva till remsor om du först gör ett cm långt klipp med saxen. Rivna kanter blir raka och lite luddiga, men eftersom tyget är filtat så repar det sig inte.
Linnetyger klipper du, och viker in de längsgående kanterna för att undvika att de repar upp sig. Sy fast knapparna glest eller tätt.

Vänd och vrid på knapparna, undersidan kan ha en fin form! Bestäm hur du vill att hålen ska vara placerade. Metallknappar kan du klämma mönster i kanterna på med en tång, eller platta till dem med en hammare, om du vill få ett annat uttryck. Välj tråd, grövre eller tunnare. Du kan byta tråd här och var och få en spännande effekt.

 

 

Den här beskrivningen har kommit till genom Slarvan – ett projekt om textilt återbruk som pågick under 2007-2008. Projektet var ett samarbetsprojekt mellan de textila länshemslöjdskonsulenterna i Jämtland, Norrbotten, Västerbotten och Västernorrland.
Idé och form knapparmband: Kristina Ersviken, hemslöjdskonsulent i Västerbotten
En slarva är ett annat ord för trasa eller en utnött tyglapp.