Sy en tygpåse

Bra påsar har en alltid användning av. Här bjuder Elin Jantze på en demonstration av ett praktiskt alster!

Vänta ...


1. Ta en bit vadmal och brodera något fint. Applikationer med till exempel dina initialer och årtal är fint.


2. Ta en bit tyg, anpassa efter hur stor påse du vill ha. Mitt tyg är av linne och ungefär stort som ett A4.


3. Vik och sy in kanterna; börja med sid- och bottenfållen. Sidfållen är cirka 1cm och den övre fållen är cirka 2cm bred. Den övre fållen syr du sist eftersom den ska bilda en kanal så att du kan dra igenom ett snöre. Jag syr med vanligt oblekt lingarn (35/3).


4. Detaljbild på fållen.


5. Sy fast den broderade lappen så att den hamnar i mitten. Jag använde flätsöm att sy fast broderiet så att sömmen blir en del av broderiet. Som ni ser så sydde jag fast min lapp redan vid steg 2, vilket gjorde att den inte hamnade centrerat.


6. Vik tyget så att det bildar en påse med avigsida mot avigsida. Sy ihop runtom från rätsidan (sid- och bottensöm). Du kan använda olika stygn för att sy ihop påsen till exempel flätsöm, korsstygn eller kaststygn. Lämna öppet överst vid kanalen.


7. Så här ser det ut om man syr ihop påsen med flätsöm.


8. Tvinna ett rep och trä två varv genom kanalen. Nu är påsen klar! Färdiga mått på påsen är 14×20 cm.

Hepp! Det är inte så ofta som jag fotar medan jag syr, men denna gången gjorde jag det, kanske det kan roa någon med en väldigt basic beskrivning. Det här är en högst subjektiv beskrivning på hur man syr en påse, det finns säkert tusen andra sätt att lösa konstruktionen på. Själv använder jag min gamla påse till att packa broderigarner och tyglappar när man ska iväg någonstans och som förvaring av mobil- och datorladdare till och från jobbet.

 

Text och bild: Elin Jantze, Med nål och tråd 2012.