Sy en helklockad kjol på en kvart!

Det här var ett bidrag till vår sommartävling 2013 som firade att 365slöjd fyllt tre år. Lovisas bidrag är detta geniala tips på sommarkjol

Vänta ...
Kjol1
Mitt bästa sommarslöjdtips går supersnabbt att göra och blir vädigt fint!
Kjol2
Du behöver en rund duk. Jag hittade mina på second hand-affärer. Vik duken på mitten och en gång till så att du har en kvarts cirkel. Nu kommer det svåraste med hela tillverkningen – att avgöra hur stort hålet i mitten ska vara. Du kan mäta omkretsen kring höfterna som den måste gå över, och på något klurigt sätt räkna ut hur mycket du ska klippa. Eller så gör du som jag och provar dig fram. Mitt tips är att rita upp en mycket mindre kvartscirkel än du tror. Kjolen på bilden har ett hål med radien 12 cm.
Kjol3
Nu behövs muddväv, som du syr ihop och viker dubbel. Prova ut så den sitter bra i midjan. Tänk tight, eftersom den kan tänja sig med tiden och det är mycket tyg att hålla uppe.
Det enda jag är noggrann med är att sätta många nålar innan jag syr fast mudden i kjolen, räta mot räta. Rynkorna hamnar jämnare då och kjolen faller snyggt. Jag markerar varje ”kvart” på kjolen och mudden och nålar ihop dessa, sedan varje ”åttondel” osv.
Kjol5 Kjol4
Du syr kjolens enda söm och vips är den klar!
Modellen känns otroligt fri och inbjuder till snurrande och dansande 🙂
Text och bild: Lovisa Hognert