Sy en grannlåtsväska

Det finns mycket inspiration att hämta från folkdräkten. Sy en grannlåtsväska av kläde, vadmal, siden och kattuntyg, band, spets, garn och pärlor. Små väskor kan användas till mycket.

Vänta ...

Det finns mycket inspiration att hämta från folkdräkten. Sy en grannlåtsväska av kläde, vadmal, siden och kattuntyg, band, spets, garn och pärlor. Små väskor kan användas till mycket. Sy och dekorera så den blir riktigt grann.

1. Material
• Yttertyg: Stadigt tyg som inte fransar sig t .ex. vadmal eller kläde.
• Foder: Bomullstyg eller linne.
• Mellanlägg, om yttertygerna är tunna: kraftigt bomullstyg eller linne.
• Sömnad: Knyppelgarn, bivax.
• Dekoration: Band, spets, tyg, garn, knappar, pärlor, fjädrar.
• Redskap: Papper, penna, sax, synål, knappnålar.

 

2. Klipp till
Gör en egen mall till väskan. Klipp till delarna: 2 bitar yttertyg, 2 bitar foder och vid behov 2 bitar mellanlägg.

3. Sy framsidan
Lägg yttertyg, mellanlägg och foder på varann till väskans framsida. Nåla så de håller sig på plats. Tråckla ihop de tre lagren.

4. Dekorera – Låt fantasin flöda!
Vi beskriver en väska dekorerad med band. Lägg ut banden på framsidan. Tråckla och sy sen fast banden med vaxad lintråd och små förstygn. Använd små stygn på rätan och lite längre på avigan så går det snabbare att sy. Stick nålen rakt upp och ner med ett stygn i taget. Sy alltid genom alla lagren, det ger bättre stadga.
 5 Bandkantning
Välj ett band till överkanten, vik det runt kanten och sy genom alla lagren med förstygn. Alternativt: sy fast bandet på framsidan, vik över kanten och kasta fast mot baksidan.

6 Sy baksidan
Lägg samman yttertyg, mellanlägg och foder till baksidan. Nåla så de håller sig på plats och tråckla ihop delarna. Bandkanta upptill som på framsidan.

7. Sy ihop väskan
Tag de färdiga delarna och lägg ihop dem med fodersidan inåt. Nåla. Kasta ihop delarna, Stygnen kommer att döljas av bandkantningen.
8. Slutmontering
Sy på ett band eller snedremsa runt hela väskan. Vik in och sy fast bandet på insidan av överkanten. Sy fast ett band eller en snodd till axelrem. Glöm inte att ta bort tråckeltrådarna!

Beskrivning: Lillvi Wennerlund / Ingrid Strömvall, 2011
Teckningar: Linda Svensson
Västarvet Slöjd