Sy en gardin av dina gamla T-shirts

Trikågardiner av favvo-tishan..

Vänta ...

T-shirts har jag gott om och i och med flytt blev det mer än hög tid att rensa lite i lådorna. Eftersom jag finner det lite plågsamt att bara kasta gamla trotjänare ville jag hitta på nåt nytt med dem.


Efter att ha sorterat bort några riktigt apfula tröjor som jag inte begriper varför de fanns i min ägo från första början stod valet mellan en svart och en grön gardin. Jag satsade på en grön.

Gör så här:

1. Bestäm vilka t-shirts som ska vara överst. Klipp av sidorna som ska skarvas ihop (vänstra på ena, högra på andra) och sy ihop.


2. På de som ska sitta nertill klipper du även bort överdelen så du får ett rakt stycke. Sy ihop dessa två på samma sätt som de två övre tröjorna. -Måtta så att de blir ungefär lika breda som de ovanför, annars blir det konstigt.


3. Nåla och sy ihop överdelen med nederdelen, räta mot räta. Spara ärmarna, där kan du nämligen justera bredden ifall tröjorna skiljer sig åt lite. Klipp av den bit ärm du inte behöver. (På bilden har jag vrängt tröjorna rättvänt för att se tydligare, men det behövs inte)


Vik in ärmarna där de möts och sy fast. (Vräng först tillbaks så rätorna ligger mot varann igen ifall du ändrat)


Hopsydd och rättvänd ser ärmhålet ut så här.


Vill man nu inte ha en lattjo gardin har du just sytt ett nattlinne för två.. Eller en ovanligt stor t-shirt med dubbla halslinningar.


Som nån kanske redan anat så var det här en väldigt kort gardin. Vilket jag trodde skulle passa bra till det lilla fönstret men det såg mest löjligt ut. Så upprepa steg 2-3 en gång till för att få en vettig längd.


Ta-dah!

Förutom gardin kan det ju bli en filt, överkast, tvåmansklänning eller segel. Nedanför skymtar för övrigt pennstället i tips #234och bordet i tips#722.

Text och bild: Tobias Havaas, Västarvet, 2012.