Sy en enkel sjösäck

Beskrivning på hur du syr en kraftig och retro "väska".

Vänta ...

En sjösäck kan användas till mycket. Den kan vara stor eller liten, alltefter behov. Sjömännen sydde sina säckar i segelduk, men annat kraftigt tyg går också bra. De var ofta mycket dekorativa med konstfulla knopar och splitsar. Den här modellen är förenklad.

1. Material
Kraftigt tyg i bomull eller lin 40×50 cm och tyg till botten (ca25 cmi diameter)
Lintråd 20/3 eller liknande
Segelmakarnål nr 16 eller grov stoppnål
Bivax att vaxa tråden med
ca 2 m rep

2. Klipp och vik
Klipp till en tygbit 40 x50 cm. Vik in ca1,5 cm i var sida till sömnsmån. I vänster sida viker du åt undersidan och på högers sida åt ovansidan.

3. Sy ihop
Gör ett rör av tygstycket, med en överlappning på3 cm. Sy med dubbel, vaxad tråd och små stygn längs kanterna, både på insidan och utsidan.

4. Överkant
Vik en sömsmån i överkanten på1 cmoch vik sedan ner hela kanten5 cm. Sy runt om.

5. Botten
Klipp till en botten lika stor som öppningen på säcken +2 cmsömsmån. Vräng säcken, och sy fast botten med täta tråckelstygn. Vräng tillbaka säcken så att rätan kommer utåt. Som dekoration kan du sy fast ett rep i skarven på rätsidan.

6. Knapphål
Nu är det dags för knapphål. Sy fyra knapphål, jämnt fördelade kring överkanten. Storleken på hålen anpassas till repen som ska bli handtag. Förstärk genom att göra en ring av några varv vaxad lintråd, lika stor som hålet, och sy knapphålen runt denna.

7. Upphängning
Dela repet i två delar. Trä ena repets ändar genom två av hålen och splitsa öglor i ändarna. Gör likadant på motstående sida. Då får du två långa handtag så att sjösäcken kan bäras över axeln.

8. Öglesplits
Tvinna upp en bit av repet i ena änden. Vik repet så att öglan blir lagom stor och knyt om där splitsningen ska börja.

Träd en lös kardel över en kardel i repet och under en. Fortsätt med de andra. Gör minst tre instick med varje kardel. Klipp av de stumpar som blir över och knyt om, om det behövs.

Text och bild: Susanne Harrysson, Västarvet 2011
Teckningar: Linda Svensson