Sticka Annhelens sjal

En sjal som är som gjord att svepa om sig en ljum sommarkväll. Sitta ute med vänner i trädgården, dricka något gott och snicksnacka om ditt och datt.

Vänta ...

Det bästa med att sticka en sjal uppifrån och ner är att du börjar med bara några få maskor och sen stickar den så stor du vill eller har garn till. En annan bra sak är att du enligt den här principen kan sticka med vilket garn och stickor du önskar.

Det sämsta med den här konstruktionen är att varven blir längre ju längre du stickar. Men då får du se till att det är något spännande som väntar på mot slutet. Till exempel en hålmönsterbård som jag gjort på den här sjalen.  Som avslutning virkade jag dessutom en uddkant som också maskar av sjalens maskor utan att det blir för stramt och spänt.

Sjalen stickas fram och tillbaka och det är bekvämast att använda en rundsticka. Det blir nämligen rätt tungt för axlarna att sticka med många maskor på en rak sticka.

Det här är en lagom svår stickning som passar bra när du sitter och pratar eller tittar på TV. Jag stickade min sjal när jag var i Tyskland under fotbolls-VM 2006. Då satt jag ofta på sportbarer och restauranger med stickningen under tiden jag kollade på matcherna.

En viktig sak att komma ihåg är att det finns ingen stickpolis som säger att du måste följa en beskrivning till punkt och pricka. Vill du ändra eller hoppa över något så gör du såklart som du själv vill och tycker blir fint.

Beskrivningen finns som PDF att ladda ned HÄR.

 Text och Bild: Heléne Wallin, 2012

En stickblogg till