Gör björkskrubb!

Detta var en av de tre vinnarna i sommarslöjdstävlingen 2013 som firade att 365slöjd hade fyllt 3 år, björklövsskrubb av Sara Nordström!
Redaktionens motivering: Att det hör sommaren till råder ingen tvekan och även om det kanske inte är typisk slöjd i form av föremålstillverkning så är det både praktiskt, traditionellt och rätt kul. Folklig urslöjd när den är som somrigast helt enkelt!

Vänta ...

bjorkskrubb_1
Björkens blad har traditionellt används till rengöring. Här kommer en beskrivning på björkskrubb som är oerhört enkelt att göra. Nästan löjligt enkelt. Det gäller att slå till när björklöven är nyutslagna bara. Då är löven mjukare än andra tider på året. Helst ska de plockas före midsommar.
Observera att man inte får plocka blad från träd hur som helst så fråga markägare om lov först.

bjorkskrubb_lov

Recept björkskrubb:
1 dl färska björklöv
5 dl salt
2 dl olivolja
1 msk honung
några droppar eterisk olja

bjorkskrubb_2
Lägg alla ingredienser i en skål. Mixa med stavmixer tills det blir en grön röra. Det blev en ganska grynig massa. Häll upp på en väl rengjord burk. Skrubben håller i ca 6-12 månader i rumstemperatur.

bjorkskrubb_3
Skrubben blev väldigt skön och luktar gott. Jag stoppade i några droppar eterisk olja. Jag tror att den är perfekt att skrubba sig med efter en skön bastu. Den fungerar också bra som rengöring för slitna trädgårdshänder eller vintertrötta fötter. Den blev ganska ”fet” så den passar torr hud.

Text och bild: Sara Nordström, Sara kan själv