Slöjda träklockor för julgranen

Jonatan täljer eget julpynt - små klockor är en bra täljövning för både stora och små slöjdare.

Vänta ...

Täljda klockor

Här kommer ett tips på slöjd för adventstiden. Alla i min närhet vill pynta och hänga dinglande saker här och där, så jag drar mitt strå till stacken med ett litet täljprojekt. Enkelt även för ovana täljare och barn! Men om en gör många kan det nog också bli rätt mäktigt.

Verktyg

Du behöver en ganska rak träpinne av behagligt träslag, jag hade en bit torr utkluven al tillhands. Färskt går också absolut bra.
Kniv
Borr av liten diameter
Såg
Tråd
Pärla eller liknande- ska fungera som stopp för tråden men också vara dekorativ.

Ett borr som borrar hål i änden på en träbit

Spänn fast pinnen i hyvelbänk eller med tving i bord. Borra hål i mitten av pinnen. Stort nog att få in tråden men litet nog för att pärlan inte ska komma igenom. Borra så rakt och djupt du kan.

Täljd spets på en fytkantig träbit

Därefter täljer du den svängda spetsen med lite rundad form. Försök tälja så hålet blir i mitten. Ett tips är att först tälja fyrkantigt och sedan åttakantigt så blir det lättare att ha lite kontroll på formen. Ett pålitligt sätt att tälja här är att hjälpa till och skjuta på med andra handens tumme.

När du är nöjd med formen sågar du bort klockan och upprepar momentet. Den sågade kanten rundar jag till med en liten kniv och ”potatisskalargrepp”, dvs. jag täljer mot tummen. För barn kan det vara lättare att skava kanterna lite mjuka med ett sandpapper.

Målningsdags! Jag använde shellack och silvrigt guldbronspulver. Jag har fått pulvret och har ingen miljökonsekvensanalys på det, men bindemedlet var ju biologiskt nedbrytbart, animaliskt och ej petroleumbaserat. OBS: Har du använt färskt trä måste det få torka innan du ytbehandlar den.

Färgen torkar fort, och då kan vi trä i tråd. Häng en pärla i tråden och trä den dubbelvikt genom hålet. Knyt en knut så den kan hängas i gran eller öra. Pärlorna kom från ett trasigt halsband, men har du inga pärlor så hitta på något annat! Det är så skönt att slippa köpa grejer.

Fortsätt tälja klocka efter klocka, av pinne efter pinne! Ett meditativt repetitivt moment som utvecklar din teknik och formkänsla.

 

Text och bild: Jonatan Malm, hemslöjdskonsulent i Västra Götaland