Slöjda ett Fiaspel

När det regnar ute på sommaren är det mysigt att sitta inne och spela spel tillsammans. Varför inte slöjda ett Fiaspel tillsammans och spela sedan? Kerstin Hammarsson har gjort detta fiaspel.

Vänta ...

Fia med knuff! Du behöver:
Spelplanstyg, ta ett lite grövre tyg, det här är gammal presenning.
Textilfärg, röd, grön, blå, gul
Plast till mall
Skummgummidutt
Träpinnar och täljverktyg för att göra spelpjäser och tärning

Ta en bit tyg som blir spelplanen, lägg gärna dubbelt så att det blir stadigt. Här är det en vackert sliten presenning vars fransiga kanter bara är fina. Har du ett tyg som inte är snyggt fransigt så fålla, bandkanta eller gör en annan montering som passar.

När det är klart är det dags att trycka spelplanen. Det enklaste är att rita upp planen på vanligt papper, lägga över plast, en kasserad plast mapp eller plastficka går bra. Skär ut mönstret i plasten. Lägg mallen över tyget. Fäst det så att det inte smiter och rör på sig med nålar eller tejp. En uttjänt badsvamp eller skrubby blir ett bra tryckverktyg. Ta lite färg, börja med de ytor som har ren färg t ex det gula boet, och dutta. Låt färgerna glida över i varandra som på bilden.

När det är klart tar du av mallen och låter tyget torka. Under tiden kan du tälja spelfigurer. De kan se ut på många sätt. Dessa har barken kvar vid barken och knoppen är färgad i var sin färg. En tärning gör du av en fyrkantig träbit där du jämnar till kanter och hörn så att den rullar bättre. Klistra på små papperslappar som blir siffror, måla och pilla sedan bort lapparna. Tärningen kan man få måla i två omgångar för att komma åt runt hela.

Fixera trycket genom att stryka på det en stund. Sedan är det bara att samla alla spelsugna och sätta igång!

Text och bild: Hillevi Gunnarsson, Västarvet. 2011