Slöjda en mask till Halloween

Gör en egen utklädningsmask av ståltråd, den krympta ylletröjan, broderier mm. Den kan bli hur läskig som helst.

Vänta ...

I Sverige har det blivit alltmer vanligt att fira Halloween, även om det främst är USA som man sätter i samband med Halloweenfirande. Namnet kommer av All Hallows Even och firas varje år den 31 oktober. I Sverige firas alla helgons dag den första lördagen i november.

Traditionen kring Halloween kom via England och Irland till USA med immigranter i mitten av 1800talet. Man ägnade sig under denna natt åt skämt och upptåg, som en markering av övergången till den långa vintern. Utklädda och maskerade gick man från hus till hus och tiggde ihop till ett kalas. Om man inte fick någonting straffades de boende genom att man ställde till med upptåg.

Ursprunget kan spåras till den uråldriga keltiska nyårsfesten Samhain, som firades den 31 oktober som en markering att sommaren var slut och vintern började. Under Samhain antogs de döda återvända till jorden. Man tände eldar för att vägleda dem och satte ut mat och dryck för att satt blidka dem.

Gör en mask så här:
Många yngre vill gärna klä ut sig på Halloween och terrorisera omgivningarna i sin jakt på godis (trickåtrita). Om inte den lokala handlaren har en passande köpemask får man tillverka en själv. Min är tillverkad av lite ståltråd på vilken jag spänt bitar av en gammal toktvättad (60°) ylletröja. Dekoren består av kavelfrans och yllebroderi av enklaste slag.

Börja med att tillverka en stomme av ståltråd. Ta mått efter lämpligt huvud. Akta ögonen. Näsan är i detta fall ett halvfabrikat, ståltrådsgrimman från en flaska mousserande vin.

Ta sen lagom bitar av din avlagda ylletröja och spänn den över ståltrådsstommen. Sy fast runt om. Om du börjar med näsan så kan senare bitar dölja svårigheterna att få det jämnt och fint just där. Ta på masken och känn efter var du har ögonen. Där kan det vara lämpligt att klippa hål, men ta först av dig masken. Jag sydde langett runt hålen som förstärkning.

Kavelfrans är en lös frans som man kan använda här och där som karaktärsskapande detaljer. Jag använde det till mustasch. Ögonbryn kan det också passa till även om jag istället valde att sy ryaknutar där. Några franska knutar på näsan gör susen. Ett band gör att du kan knyta fast masken och du är redo att ge dig ut i höstmörkret. Ingen kommer att känna igen dig som den där galningen som alltid ska tillverka allt själv.

Googla på hur du gör de olika stygnen om du inte är superhemma på broderi.

Mask och bild: Kalle Forss, hemslöjdskonsulent i Skåne, 2010. Läs mer på Slöjd i Skåne
Läs mer om tradtionen kring Halloween på Nordiska Museets hemsida