Slöjda en ljusstake

Moz-adventsljusstake. Att kunna ta fram en ljusstake och tända ljus är extra härligt under mörka höstkvällar men även traditionellt under december med en adventsljusstake.

Vänta ...

 

Om man gör sin egen ljusstake kan man välja att göra den antingen lite mer otraditionell och då inte i första hand ge den en utseende som bara passar till jul.  Eller så väljer man att göra den traditionell och skär in texten god jul och målar den röd.

För att göra en ljusstake mer personlig kan man välja ut något favoritcitat från exempelvis en låt. I mitt fall av The Smiths

… there is a light that never goes out…

Eller varför inte skära mönster i form av blommor eller flames?

Du behöver:
För att tillverka ljusstakarna behövs bara några handverktyg som hyvel, kniv och borr och en hyvelbänk att spänna fast materialstycket i. Ett bra material att jobba i är exempelvis björk som dessa är gjorda i. Men man väljer helt enkelt ett material som känns bra att skära i. För brandsäkerhetens skull måste ljushylsor användas så man inte äventyrar säkerheten och så behöver man oljefärg till ytbehandlingen.
Storleken på dessa ljusstakar ligger på 230x60x80 mm och ljuskopparna är jämt fördelat över ytan.


Så här gör du:
Kapa och hyvla till materialet till önskad storlek, fasa gärna kanterna för att ge ljusstaken lite karaktär. Mät därefter ut var placeringen av ljuskopparna ska vara för att kunna borra hål. Tänk på att borra med en borr som har något större dimension än vad ljuskoppens ytterdiameter är.

Nu är själva ljusstaken färdig, därefter återstår att bestämma hur den ska dekoreras. Om det behövs, gör några stödlinjer för att kunna skära det tänkta mönstret eller texten. Att skära mönster görs med fördel med kniv anser jag. Men om man hellre föredrar, med ett järn.

Ytbehandla med linoljefärg och därefter med lite vax för att få en skyddande yta.
Avsluta med att skruva fast ljushållarna i de borrade hålen och sätt i ljus. Nu återstår bara att mysa i ljusets sken!

Text och bild: Maria Lundström, Umeå.

Besök Marias blogg Skapande för massor med slöjdinspiration och fina bilder!