Slöjda bibliskt

Påsk är den viktigaste högtiden under det kristna kyrkoåret. Påsken är också en viktig judisk högtid. Detta uppmärksammar vi därför med två slöjdidéer av bibliska mått.

Vänta ...

Moses i vassen
Först ut är Moses i vassen. Du behöver ett valnötskal, en liten bit tyg, en träbit. Tälj till ett litet barn. På bilden har de gjort Mose av en klädnypa, men det är lätt att tälja till en liten kropp av en träbit. Rita ett ansikte och svep in honom i tygbiten. Det blir mycket gulligt. Bilden och idén kommer från den amerikanska bloggen the Art of being Mama. Där kan du hitta steg-för-steg beskrivning av Moses i vassen.

Golgata och Jesu tomma grav
När jag var barn brukade jag göra Jesu grav av potatisar. Framför graven sådde jag gräs och där gick mina flörtkulekycklingar och pickade. Helt naturligt.
När jag surfade runt lite på internet snubblade jag över den här idén, easter-empty-tomb-calvary-hill-plant-kids-projekt. Något mer avancerat än mina King Edward. Följer du länken hittar du steg-för-steg beskrivning med mycket bilder.

Det är precis så enkelt som det ser ut. En liten terrakottakruka med fat. Ett större fat att bygga Golgata på. Lägg den lilla krukan på fatet, det blir graven. Tag fuktig jord och och forma den till en kulle, Golgata. Så gräsfrö. Av pinnar och snöre gör du kors som du placerar på kullen. Den lilla krukans fat fungerar som gravens port. Idag ska ju porten vara stängd men på söndag blir det effektfullt att öppna den tomma graven. Observera de kvarlämnade lindorna!

Text och bild: Hillevi Skoglund, Västarvet, 2012