Slå kavelfrans

På dynor och jynnen ser man ofta en garnfrans i skarven mellan bakstycket och framstycket. Det finns flera olika sätt att göra den på... Så här slår du kavelfrans...

Vänta ...

 

För fler tips på avslutningar se inlägg Gör en avslutning

Du behöver:
Linjal eller trästicka till ”kavel”, ca 2-2,5 cm bred
Garnrester t ex i ull eller smala remsor av tygrester
Lingarn t ex knyppeltråd 35/3
en kompis som hjälper dig!

1. Gör två öglor av lingarnet, inte längre än en armslängd. Knyt ihop dem med en tråd av fransgarnet.

2. En person håller fast knuten mot kavelns överkant med tummen, fransgarnet hålls med den andra handen. Den andra personen håller en ögla i varje hand. Öglorna ska vara sträckta och hållas brett isär.

3. Lägg fransgarnet runt kaveln (varannan gång till höger och varannan gång till vänster runt kaveln, annars vrider sig den färdiga fransen som en spiral), vilken ögla av lingarnet som träs i den andra spelar ingen roll. Lägg inte fransgarnet allt för hårt runt kaveln eftersom den då kan vara svår att få av.

4. Medhjälparen trär den ena öglan igenom den andra och den som håller kaveln drar fransgarnet uppåt mot sig för att få en tät frans. Den som håller öglorna drar dem brett isär så att skärningspunkten ligger nära föregående slag. Öglorna binder franstråden och bildar en kedja som ger en stadig kant åt fransen.

5. Fortsätt slå fransen runt kaveln mellan de båda åtskilda öglorna och framför skärningspunkten. När man tar en ny franstråd lämnas ett par centimeter av den förra tråden och ett par centimeter av den nya tråden. Efterhand som kaveln fylls på skjuts den bakåt så att ny frans får plats på kaveln.

För att göra en lång frans måste öglorna skarvas. Ta då två nya öglor och knyt ihop dem var för sig med de gamla öglorna alldeles intill fransen vid kedjan. När fransen är färdig knyter man ihop trådarna så att fransen inte går upp.

Hämtat ur häftet ”Montering av åkdynor och jynnen” från Hemslöjden Skåne AB

2011