Sätt tofs på en dyna

Tofsify society, tex. kuddarna. Agneta visar hur.

Vänta ...

Många gånger kan man se någon form av förstärkning i hörnen på gamla dynor. Det kan vara en tofs av garn, en liten garnboll, en bunt med tygtrasor eller en tygklädd boll som är insydd i hörnet för att stå emot den regelbundna nötningen och pryda dynan. Idag kan man se tofsar som hänger i en snodd i hörnet, men då har den enbart en dekorativ funktion – den skyddar inte från slitage, snarare tvärtom.

Här följer en beskrivning på en tofs av ullgarn som sys in i hörnet på en dyna i ylle som kanske är dekorerad med yllebroderi, påläggssöm eller sydd i skarvsöm.

Tag 1- och/eller 2-trådigt ullgarn på härva, klipp upp härvorna på ett ställe och lägg ut i sin fulla längd. Lägg ihop de färger som önskas till en bunt som känns rejäl och motsvarar halva tjockleken av en tofs.

Klipp upp härvan i fjärdedelar så blir det en tofs till varje hörn. Knyt hårt om varje fjärdedel på mitten med ett starkt lingarn. Vik tofsen på mitten, forma den vid vikningen och knyt om med lingarn så det blir en rund boll ovanför knytningen.

Denna boll kommer att ligga inuti hörnet och inte synas.

Nu är det dags att montera tofsen i hörnet på dynan som lämnats osytt. Öppningen ska nätt och jämnt ge plats för tofsen. Med avigan ut på dynan pressar man in tofsens boll så att den sista omknytningen kommer precis innanför hörnet.

Fäst med några stygn, vänd rätsidan ut på dynan och sy fast tofsen med förstygn från rätsidan genom tyget, tofsen och baksidan på dynan. Hörnet blir tvärt med synliga stygn. Stygnen sys med flertrådigt lingarn, t ex knyppelgarn.

Ett häfte med fler avslutningar och montering av dynor finns att köpa i Hemslöjdens butik i Landskrona, Skåne  tel 0418-591 20.


Text: Agneta Gefors, hemslöjdskonsulent i Kalmar län
Foto: Mikael Svensson, 2010