Repa upp!

Att repa upp fula plagg som är handstickade eller maskinstickade i fina garner är ett lysande sätt att få billigt, bra garn. En som behärskar detta till fulländning är Billigt garn-Anna . På hennes webbsida hittar du inte bara smarta tips, det är också en mycket rolig sida!

Vänta ...

Att återvinna garn är något mormor och mormors mor och hennes farsa gjorde, en konstart minst lika gammal som stickning (o, lastgammal!) och virkning (inte lika fullt så till åren kommen, men ändå imponerande mogen).

Du sparar pengar. Du sparar miljön. Din fritid blir än mer fiberberikad. Och det är buslätt att få tag i ”en tröjfull” mullbärssilke, ull, bomull, alpacka, lovikkagarn, bandgarn, kid mohair … för lägre kostnad än för *ett* nystan i den fina garnbutiken.

Begagnad Gudrun Sjödén-tröja på bilden ovan blir till … dominostickad sjal. Kostnad: 75 spänn. Mohahaha! Se fler exempel i galleriet!

Hitta något att sprätta. Rota rätt på en gammal mögig tröja eller pläd, i din egen garnkorg eller köp från en loppis.

Sätt sprätt på skiten. Hugg tag i en liten del av sömmarna med sprättkniv eller sax och sätt igång att pilla. När du delat upp plagget i delar, och tagit bort fästsömmar i kanter, är du nästan hemma.

Nysta (valfritt). Oooo … förvandla plaggfiléerna till härliga bollar genom att nysta lugnt och försiktigt. Ju långsammare du nystar desto fortare går det. Märkligt men sant, och ytterligare en anledning till varför garnkonst knäcker som självmedicinering i krissituationer.

Härva eller linda (obligatoriskt). Det som skiljer ett skruttigt ”upprepsgarn” från ett ljuvligt garn som återvunnits enligt konstens alla regler är avkrullningen. Garngalningens återvinningsmotto: Du skall icke sticka eller virka med krusigt garn, såvida ”fyllestickning” inte är den eftersträvansvärda looken.

Tvätta och torka. Aaah, detta är den magiska ingrediensen, den heliga Graal, den stora röda knappen och det steg i evolutionen som får en hukande garnentusiast att bli en rakryggad garngalning. Att blöta härvor eller lindande garnbyttor och låta dem torka (med understödjande fluffning) transmogrifierar ditt sprättade slaktavfall till pysselvänligt, bättre än nytt garn

Text och bild: Billigt garn-Anna

Publicerat 2012.