Quilla en påskhöna

Supercharmig ägghöna till påskbordet

Vänta ...

Beskrivningen till de här hönorna såg jag först på Youtube och är gjord av Kativilaga. Hon har flera beskrivningar på quilling bland annat hur man gör söta små höns av ägg med quillade attribut dock är hennes beskrivningar på engelska och franska. www.youtube.com

Men här kommer min beskrivning på Svenska.
Grunderna i quilling hittar du i tipset quilla

Du behöver:
Ett utblåst ägg, pappersremsor i passande färger, lim(jag använder trälim), ett snurrverktyg, sax och ett rundmått är praktiskt men inte nödvändigt.


Det här ägget är utblåst med en liten pump som går att köpa i hobbyaffärer därför har ägget bara ett hål. Det är praktiskt när man gör de här hönorna då man inte vill ha ett hål i hönans ansikte. Har man ingen äggpump så kan man blåsa ut ägget med munkraft också men gör då hål i botten och på mitten av ägget istället för i botten och i toppen, det går lika bra att blåsa ut ändå och då kan man gömma hålen med hönans stjärtparti och fötter.

Men innan du blåser ut ägget är det bäst att ta bort eventuella rosa stämplar på ägget. De är lättast att få bort när ägget är fullt eftersom utblåsta ägg flyter på ytan. Lägg bara ägget i en kastrull med vatten och en skvätt ättika, låt ägget ligga där i lite fingervarmt vatten några minuter. Efter ett tag är det bara att gnugga av stämpeln men låt inte ägget ligga där för länge, då det blir mer skört av att ligga i ättikan.


För att få ägget att stå behövs en ring som är liten nog att lyfta upp äggen några mm från underlaget. I det här fallet är en mindre ring att föredra. Har man en för vid ring når ägget ner till underlaget och hönan står inte stadigt.

Mät ut på ditt ägg hur stor ring du behöver. Linda sedan resen av remsan runt ringen så den blir lite stadigare och limma i både början och slutet.
Nu ska vi quilla alla delarna till hönan. Vi börjar med ögonen.


Jag vill ha små ögon som är lite snurriga för att få det måste jag klippa pappersremsorna i lite mindre bitar annars får jag för mycket material. Vill man ha två ögon i samma storlek är det smart att klippa remsorna lika långa och använda ett rundmått. Måttet använder man för att få remsan rulla upp sig lika mycket varje gång och på så vis bli lika stora.


Fötterna och näbben gör jag gula. Fötterna består av halva remsor och näbben av en fjärdedel av en remsa. Men man bör försöka matcha storleken på delarna till sitt ägg då de varierar ganska mycket i storlek.


Kammen och vingarna gör jag av remsor ungefär lika långa som näbben.


Sen limmar man i hopp delarna som ska sitta ihop, alltså fötterna med ringen, tre delar till kammen och tre vardera till vingarna


Nu kommer man till den roligaste biten att arrangera stjärtfjädrarna här är det bästa att prova sig fram och experimentera välj några färger du tycker passar i hopp och sätt i gång.
Efter en tids experimenterande vart det dessa former jag kom fram till.


När du har dina former och din idé är det bara att sätta i hopp din kreation.


Nu har du alla delar till din höna. Nu ska de klistras fast på ägget. Fundera ut hur du vill att hönan ska stå och ha ansikten. Titta upp, äta, huvudet på sned eller bara titta rakt fram.


Jag börjar med att välja hur jag vill att hönan ska stå, min ska stå ganska rakt fram och titta lite uppåt.


Sen sätter jag dit näbben och ögonen jag gillar när de ser lite dumma ut så jag sätter mitt lite på sned.

Sen är det bara att limma fast resten av delarna så det passar till ansiktet.

Och nu har du en supercharmig höna som kan dekorera ditt påskbord.

 

Text och bild: Silje Andersson