Pärla en världskarta!

Redo att testa tålamodet? Och bli grym på geografi? Gör som Sofia, en världskarta som pärlplatta!

Vänta ...

Storlek 120 * 80 cm och ca 40- 50 000 pärlor.

Så här gick det till:
La en affisch med världskartan på ett stort bord (den låg där ca 11 månader) använde sedan 15×15 cm genomskinliga fyrkantiga pärlplattor. La pärlplattorna på kartan och följde färgmönstret. Jag hade fyra pärlplattor som jag la samtidigt men smälte ihop dem var för sig annars gick de gärna sönder när jag skulle ta av dem från plattan. Smälte ihop dem på båda sidorna. En miss jag gjorde var att börja med Sydamerika (tyckte det såg roligast ut) för att testa om det gick att följa färgerna istället för att börja i ena hörnet. När jag hade gjort testplattan ville jag ju inte börja om…

När alla plattor var färdiga vände jag dem upp och ner för att smälta ihop dem med strykjärnet, detta fick jag ge upp då det började buckla upp på olika ställen och vissa plattor drog ihop sig. Så tillslut limmade jag fast platta efter platt på en gipsskiva (med något större mått än själva kartan) med universallim. Lät det ligga under tryck sen sprayade jag med mattklarlack för att slippa damm i mellanrummen och en slät yta. Ramen är gjord av lister som jag målat vita och skruvat ihop med vinkeljärn.

Jag började med att använda pärlor som jag köpt i en hink med 10 000 blandade pärlor, tog LÅNG tid att sortera färgerna, men som sagt envis… efter hand tog de tack och lov slut så jag kunde köpa påsar med sorterade pärlor. Finns i påsar om 1000 pärlor och det finns massor av färger att välja på, besök tex Panduro. Jag har använt mig av 8 olika färger som jag valde utefter kartans färgmönster. Men kan tänka mig att den skulle bli snygg i svart och vitt! Ett toppen projekt om du har tid och utrymme, som sagt NO stress!

Text och bild: Sofia, som hade bloggen justfootprints! 2013.