Måla om dina skor

Här var det skor i stor variation! Emelie som bloggat på Vem pysslar? visar hur det går att måla om sina canvasskor.

Vänta ...

I skoväg har jag en förkärlek för sneakers. Då särskilt Vans. Bra sneakers kan dock vara lite klurigt att hitta secondhand, det går, men det är klurigt. Jag hittade ett par Vans på rea på en hemsida. Acid wash är inte riktigt min kopp te, inte på skor åtminstone, så de fick bli pysselprojekt! Efter att ha kollat runt efter lite inspiration var det till slut ett par andra skor från samma märke som fick stå modell.

Detta behövs:

 • ett par skor i canvas
 • akryl- och textilfärg (går bra med bara akryl egentligen, men textilfärgen är mer flexibel håller sig bättre iom att skon skall böjas)
 • penslar
 • maskeringstejp
 • tidning att ha allt på
 • ev. en bit bomullstyg och ett strykjärn för fixering

Sen går det till ungefär så här:

 1. Ta bort skosnörena och bestäm vilken del som skall målas först. Sätt maskeringstejp runt sulan och det område som skall målas.
 2. Blanda färgen om det behövs, jag blandade till marinblå av blå akrylfärg och svart textilfärg, och mörk orange av gul akrylfärg, röd och svart textilfärg.
 3. Måla.
 4. Låt stå en stund och ta bort maskeringstejpen. Beundra de snygga kanterna som blir av den.
 5. Måla lite extra med en smal pensel om det är något “hål” någonstans.
 6. Sätt ny maskeringstejp (eller återanvänd den gamla, det gjorde jag) och måla resten av skon.
 7. För extra hållbarhet kan man lägga en bit tyg (jag tog en bit av ett gammalt lakan) och stryka lite på det målade området.

Tips! Det är inte katastrof om det kommer färg på sulan eller skosnörehålen (öljetterna?). Färgen fastnar inte utan kan skrapas bort. För att få bort all färg i hålen tog jag en bit snöre och drog igenom några gånger. Återstår att se om de tål regn.

Nu fick jag för övrigt tillfälle att göra en gif igen, hurra! (OBS! Klicka!)

 

Text och bild: Emelie Lindberg, bloggare (Vem pysslar?) 2012.

PS. Att blanda akrylfärg med textilfärg var nåt nytt för mig så jag frågade Emelie hur det håller mot väta etc.
Skorna har hållit färgen hittills. Men ett plagg hon tidigare färgat på samma sätt bleknade lite i maskintvätten, vilken lika gärna kan bero på att hon inte fixerat/strukit färgen ordentligt. Vill du va på den säkra sidan så använd enbart textilfärg, eller tvätta för hand.
/Tobias Havaas, hemslöjdskonsulent Västarvet