Måla med filfärg

Att måla med filmjölk är ett gammalt och enkelt sätt att måla.

Vänta ...

I tips Gör din egen färg-filfärg kan du läsa om hur man blandar filfärg. Det hela är mycket enkelt, rör ner pigment i fil tills du får den färg du vill ha. Pigment kan man köpa i bra färgaffärer, konstnärsbutiker eller som jag har gjort, på Slöjd och Byggnadsvårdsbutiken på Nääs.

Du behöver:
Något som behöver målas
Linoljefärg
Pigment
Fil
Penslar, maskeringsgtejp och annat målarstök

Jag har en praktisk kista som jag tyckte var fin en gång, men man kan ju ändra sig. Nu ska den få ett nytt liv! Av med den bruna kletfärgen och slipa rent. Sedan målade jag kistan med linoljefärg. När man målar med linoljefärg måste man måla tunt annars rinner det och ”skrynklar” sig när det torkar. Mkt fult!

Filmjölk och pigment. Skoj att blanda.

Jag markerade det fält jag ville måla med blyerts och tejpade sedan på maskeringstejp.

Måla på filfärgen. Färgen håller sig i kylskåp ett par dar men tänk på att det är en färskvara precis som äggoljetempera.

Filfärg är utmärkt att göra dekorativa mönster i. Något som har varit väldigt vanligt både i inredningsmåleri, på möbler och annat. Min tanke var att jag skulle nävamåla kistan. Då använder man näven för att göra mönster som på bilden till vänster. Tyvärr fick jag inte till det riktigt, det blev inte fint. Då var det bara att ta penseln och måla slätt igen och prova något annat. Det som blev finast var att använda en ihopknölad pappåse och stöppla ett mönster.

Rita mönster med fingrarna blev ganska fint men inte tillräckligt.

När jag var klar med målningen fick det torka. För att färgen ska hålla ordentligt måste man efterbehandla den målade ytan. jag strök över en halvolja, dvs hälften linolja och hälften balsamterpentin. Det blir som trolleri, när filmjölken har torkat ser den ganska grå och dammig ut men när man strök på halvoljan kom den vackra färgen fram. Den som sade att ”gult är fult” hade fel.

text och bild: Hillevi Skoglund, 2012