Laga tröjan istället för fillehaugen

Elisabet får verkligen ut mesta möjliga ur plaggen hon gillar. Kanske kan det inspiration dig och dina favoritplagg?

Vänta ...

-Är det dags att förpassa min tröja till ”fillehaugen” (soptippen, lumphögen)? Eller kan den få nytt liv?

Den här tröjan är stickad på maskin av Gun-Britt Croft-Griggs och jag köpte den för ca 10 år sedan. Den blev omedelbart en favorit. Efter flera års användning  började kanterna se nötta ut. De fick en virkad förstärkning. Snart var ärmarna tunnslitna vid armbågarna. Virkade lappar syddes på. Sedan var det ärmsömmarna som fransade sig, vilket avhjälptes med stickade remsor. Då började jag bli oförsiktig och spillde färgbad när jag färgade ullgarn. Tröjan fick turkosa stänk på magen. I det stadiet började det kännas som om tröjan var ett hemmaplagg.  Förra vintern hade jag den på mig när jag vävde. Det var dumt, det resulterade i slitage på magen. Hålen är nu dolda av mormorsrutor.
Så visst kan väl tröjan hänga med ett tag till!? Jag kan väl i alla fall använda den i trädgården, när snön har smält och man kan börja gräva?

Text och bild: Elisabet Jansson, som väver,  broderar, läser om textilier, skriver om textilier, tittar på textilier, färgar textilier, går på kurs om textilier eller håller kurs om textilier. Följ henne på Textila Inslag

2011