Gör om en gammal ljusstake

Dekopage med staniolpapper piffar upp slitet julpynt

Vänta ...

Vintern och julen är ju en tid för levande ljus och ljusstakar i alla former. De här klassiska trästakarna finns i nästan alla hem. Mina har hängt med en tid och blivit skavda och trista av att packas upp och ner varje jul… så jag förgyllde dem, med godispapper.

Du behöver:
Sliten träljusstake
Staniolpapper från uppätet godis
Lacklim, sk dekopagelim (fast det går lika bra med vanligt hobbylim)
Pensel

 

När man ska lacka in något är det allra bästa materialet papper så klart. Det suger ju åt sig limmet på ett annat sätt än små metallpapper. Men det går bra att använda de blanka fina metalpapperna från godiset. De formar sig bra, och fäster ändå. ”Vanligt” godispapper av plast funkar inte lika bra…. De vill inte fästa. Men det går såklart att  ”lacka in” staken i annat. Kanske sitter du på en hög använda frimärken, bokmärken, serietidningar eller gammalt julpapper?

Stryk baksidan av staniolbiten med lim. Fäst där du vill ha den. Fortsätt tills hela ytan är täckt. Använder du papper, tex tidningspapper eller bokmärken så lacka över hela ytan när du är färdig. Då får du en hållbarare yta. Men det behövs inte med metallpapper. Det ger bara ett ”klibbigt” intryck.

 

 

 

 

 

Text och bild: Sofia Andersson, hemslöjdskonsulent i Skåne.

Läs mer om slöjden i Skåne på www.hemslojdeniskane.se