Gör ett naturligt hårspänne

Men trä och läder går det att göra ett praktiskt och vackert hårspänne.

Vänta ...


Sitter riktigt bra i lockar och rufs så som jag har

 

Börja med att hitta en pinne du tycker om. Gå ut och leta i skogen/stranden/trädgården. De finns lite varstans. En grenklyka tyckte jag var fint och passade bra.

Änden som du ska föra in i läderbiten får gärna täljas lite spetsig. Det ska inte vara värsta pärsen att använda det man gjort. Ta en bit grovt läder och skär till i valfri passande form. Skära blir oftast både enklare och snyggare än att börja klippa i lädret.

Hålen för grenklykan har jag gjort med en vanlig håltång och storlek på dem får du helt gå efter pinnstorleken. Men gärna liten trögt så att den inte åker ur under användning. För att få lite extra snits har jag gjort mönster genom att ha hamrat lite på läderbiten med diverse skrot jag hade hemma. Svartmålad kant för att lyfta upp en aning (jag fuskade och tog vanlig permanent tusch). Man får ta det man har. Det jag tycker är roligt med denna sorts slöjd är att trots ni följer denna instruktion så gott ni kan så kommer alla hårspännen att bli olika beroende på vad vi hittar för skoj i skogen och skrotlådan.

Text och idé: Stina Nero, 2012.