Gör en tygburk

Den här beskrivningen har kommit till genom Slarvan – ett projekt om textilt återbruk som pågick under 2007-2008. Projektet var ett samarbetsprojekt mellan de textila länshemslöjdskonsulenterna i Jämtland, Norrbotten, Västerbotten och Västernorrland. Idé och form tygburk: Åsa Blylod Ekstedt
En slarva är ett annat ord för trasa eller en utnött tyglapp.

Vänta ...

 

tygburk_ca400pix

Sy en burk av tyg. Modellen liknar ju faktiskt de där ”burkarna” man ser i affärerna nu och som är till bröd. Om man gör en lite rymligare modell där det går åt mer än en kökshandduk (eller vad man nu använder sej av för material), kan denna variant  ju faktiskt passa till att ha bröd i…. eller något annat som behöver förvaring.  Här kommer beskrivningen:

beskrivning_1

Material
Kökshandduk, sytråd, volymvlieselin

Redskap
Sax, knappnålar, synål och symaskin

beskrivning_2

Gör så här
Gör två mallar i önskad storlek. En för botten och en rör sidorna. Klipp ut 2 x sida och 2 x botten av en handduk. Klipp ut 2 x sida och 2 x botten av volymvlieselin eller vanlig vlieselin.

beskrivning_3

Stryk på vlieselinet på sidorna och botten.

 

beskrivning_4

Sy ihop sidornas kortsidor räta mot räta. Nåla fast bottnarna på de två sidorna, sy fast dem. Stoppa ner den ena burken i den andra, räta mot räta.
Sy ihop burkarna med varandra, spara en 5 cm lång öppning, vänd ut den ena burken genom öppningen.

beskrivning_5

Stoppa burkarna i varandra och sy ihop kanten för hand eller på maskin.
 
Upphängning
Gör gärna en hank av ett bomullsband och sy fast på burken. Fiffig och fin
förvaring som fungerar utmärkt även utanför köket.

 

Broderiet på den gamla handduken följde med…


Den här beskrivningen har kommit till genom Slarvan – ett projekt om textilt återbruk som pågick under 2007-2008. Projektet var ett samarbetsprojekt mellan de textila länshemslöjdskonsulenterna i Jämtland, Norrbotten, Västerbotten och Västernorrland. Idé och form tygburk: Åsa Blylod Ekstedt
En slarva är ett annat ord för trasa eller en utnött tyglapp.

 Publicerad: 2010