Gör en pinnkorg

En fin och lite mer avancerad korg att ta sig an.

Vänta ...

Slöjdaren Anders Wännström från Östersund beskriver hur man gör en pinnkorg. Korgen består av en botten, pinnar och en ring i trä, gärna lövträ, Anders har tagit skotten från sälg. Virket till botten och pinnarna bör vara ”möbeltorrt”. Det är däremot en fördel att använda rått virke till ringen.

Botten på Anders korg är 26x17x1,3cm formad till en ellips. Ringen har yttermåtten 28×19 cm dimensionerna är ca 80×0,8×0,8 cm i rakt tillstånd. Det är 16 pinnar som är ca 8×0,7×0,7 cm.

Verktyg du behöver är:
Hyvelbänk, hyvel, såg, figursåg, kniv, borr 2-5 mm.
Dessutom skadar det inte om du har verktyg som bandkniv, strykmått, spånhyvel och några bildhuggarjärn.

Annat: mtrl till en form för ringen t ex. plywood eller spånplatta och lim.

 

Botten
Såga till ämnet något längre än det mått du vill ha, Hyvla först ena sidan så att den blir plan, rita sedan ut med strykmått önskad tjocklek andra sidan och hyvla ner till strecket.

Formen på botten är valfri, Anders har både runda och ellipsformade korgar.

Om du har tillgång till bandsåg och är van att använda den kan du såga ut bottnen på den. Annars kan du använda en figursåg, såga utanför strecket och tälj sedan jämnt och fint med kniv, bandkniv eller spånhyvel så att sågmärken försvinner. Har du ingen figursåg så kan du såga bort hörnen och sedan med bandkniv eller spånhyvel jobba dig fram till formen.

Nu ska hålen markeras. På Anders burk sitter hålen med ca 4 centimeters mellanrum. Avståndet från kanten är ca 1 cm. Hålen är borrade med 5 mm borr lite snett utåt så att korgen blir vidare än vad botten är.

Anders bearbetar översidan av botten med kniv. Om du vill kan du bearbeta med bildhuggarjärn istället.
Pinnarna
 

Nu är det dags att börja passa in pinnarna i hålen. Utgå från pinnar som har måtten angivet ovan. Arbeta dig försiktigt fram till storleken på hålen, tryck ner och vrid om det behövs. När man vrider pinnen brukar det bli märken i den som gör det lätt att se vart man måste tälja mer för att få ner pinnen. När alla pinnarna är på plats är det dags att bestämma höjden på dem. Anders brukar ha lite ”sväng” på ringen, vilket betyder att pinnarna måste ha olika längd. Man kan naturligtvis ha samma längd på varje pinne. Markera och såga i rätt längd.

Ta loss pinnarna och tälj dem färdiga, förslagsvis runda eller åttkantiga och tunna ut dem upptill, de ska i stort sett täljas så att det blir en spets. Ringen är ju inte så tjock, så det går inte att borra så kraftiga hål i den. Det blir snyggare pinnar om de är tjocka mot botten och tunna upptill. När alla pinnar är färdiga placeras de på rätt plats, ta en droppe trälim i varje hål så blir det starkt. Snygga till undersidan.

Ringen
 

För att kunna göra ringen behöver du en mall och färskt trä, Anders har använt skotten från en sälgstubbe. Beräkna hur lång pinne du behöver, ta till lite extra och tälj pinnen rund så att den har samma dimension i båda ändar.

Formen som Anders har basat runt är rund oavsett pinnkorgens slutliga form, den har också mindre omkrets än korgen. Syftet med basningen och formning av pinnen är att få pinnen att ge med sig och låta sig böjas. Före basning gör man ett snett snitt i ena änden av pinnen som blir en del av den ”osynliga” skarven.

Basning kan göras på många sätt. Det viktiga är att träet blir ordentligt varmt rakt igenom. Ett sätt är att bygga en baslåda, då måste man tillföra het vattenånga in i lådan på något sätt. Materialet som basas måste ligga fritt i lådan (inte på botten). Annars kan man hälla kokande vatten över ämnet som ska böjas.

Anders basar pinnen i ungefär 5 minuter och böjer den runt formen. Sedan får den sitta i formen ungefär en halvtimme och småtorka.

Nu ska ringen passas in mot pinnarna, vilket kan vara knepigt. Man tar den förböjda ringen, fixerar den så att skarven hamnar mellan 2 pinnar. Tryck till lite mot 2 av pinnarna. Spetsen på pinnarna bildar en markering på ringen där du ska borra, om markeringen är otydlig kan du ta en syl och eftermarkera. Borra med 2-3 mm borr. Var försiktigt så att du inte borrar igenom! Tryck ner ringen i de första två hålen. Nu blir det lite lättare, fortsätt på samma sätt tills du har kommit runt. När ringen sitter fast i alla pinnar kan man mäta ut hur snittet på den obearbetade änden ska vara. Markera, ta lös och tälj till, sedan kan man ta lite lim i varje hål och trycka fast. Limma ihop skarven som sista moment! Avlägsna sedan synligt lim.

Sen är det bara att ytbehandla med olja eller vackra färger! Måla gärna med äggoljetempera eller oljelasyr!

Beskrivning: Anders Wännström, 2011
Text och bild: Göran Posthuma, Hemslöjdskonsulent i Jämtlands län.
Bilderna är tagna under en pinnkorgskurs på fagervallsskolan i Östersund 2011
www.hemslojd.org/jamtland
www.jamtform.se