Gör en leksakscykel i ståltråd

Här visar Tobias hur du kan göra en leksak i form av en cyklande gubbe i ståltråd.

Vänta ...


På Världskulturmuseet i Göteborg finns den här lilla juvelen till fulsnygg leksak. Man kör den framför sig med ett långt skaft och den lilla cyklisten trampar för glatta livet. Rätt enkel i sin ståltrådskonstruktion, så här gör du en egen:

Du behöver tre kraftiga bitar tråltråd t ex svetstråd, ca en halvmeter långa beroende på hur stor cykel du vill göra. En tång eller två att böja med och lite tygspill till cyklist och dekor.


Börja med att forma cykelstommen. Måtta ut mitten och gör en ögla (längst till vänster), fortsätt sedan som på ritningen ovan och avsluta med styret. Har du en lång tråd är det bara att böja på och klippa av ändarna när du är klar. Böj upp delarna där ritningen är markerad med röda ringar så här:


Nu går det att ana att det är en cykel på g. De röda romberna på förra bilden visar var tramporna/hjulen ska monteras, dessa är dags att böja till nu.


Vänster ritning: Pedaler. Den röda ringen markerar mitten på tråden, utgå därifrån så det blir symmetriskt och böj till pedalerna som på bilden. Romberna markerar var pedalerna ska fästas i cykelstommen, så kolla mot den att avstånden blir rätt. Avsluten som spretar ut ska bli hjul och bör va minst en decimeter långa, men viktigast är att de är lika. Använd gärna en lång tråd och knipsa av ändarna i den längd du vill ha, dvs. hjulets omkrets + radie.

Höger ritning: Hjul. Gör en 90-graders böj vid den röda cirkeln och böj tråden ett varv så den bildar ett hjul. På båda sidor.


Klä in cykeln i tyg om du vill, sen får du montera hjulen på cykelramen. Som du ser räcker det med en bit tunn ståltråd.

Gör en cyklist i valfri form och modell, gör en figur i ståltråd eller sy en docka. Tänk bara på att den ska ha följsamma ben som fästs på pedalerna så att den trampar på bra.

Fäst slutligen den tredje grova tråden baktill att använda som handtag.

 

Text och bild: Tobias Havaas, Västarvet. Efter modell från Världskulturmuseet.