Gör en konstnärlig skissbok av gammal volym

En bok som blir en annan bok, som säger något nytt och används på ett annat sätt? Det är vad Hanna Andersson beskriver här!

Vänta ...

iHannas blogg finns flera bra steg-för-steg beskrivningar, bl a annat den här. Hur man gör om en en gammal bok till en vacker anteckningsbok där man kan skriva ned idéer, skissa och klistra in inspirationsmaterial. Hanna bloggar på engelska så istället för att göra en tafflig översättning skriver jag en enkel beskrivning utifrån Hannas engelska text. På Hannas blogg hittar ni även fler bilder till den här beskrivningen.
iHanna, även känd som Hanna Andersson, kallar sin omgjorda bok för ”Art Journal” eller på svenska ”Visuell dagbok”. På sin blogg delar hon ofta med sig av sidornas innehåll i kategorin art journaling. Hanna skriver också på svenska ibland på bloggen ”text i hanna”.

På loppisar och antikvariat kan man hitta billiga böcker, ofta fina med god papperskvalité. Försök hitta någon i lite större storlek, gärna med obestruket papper. På 70-talet gjordes många böcker med matt, tjockt papper.
Se till att du köper en bok som är bunden, inte limmad. Du vill ha en bok som är stadig och som klarar att man ”misshandlar” den genom att riva ur sidor till exempel.

Börja med att riva ur sidor. I en inbunden bok har man sytt ihop buntar med sidor. Riv ur sidor från mitten av varje sådan bunt, det som med bokbindartermer kallas ”signatur”. Det här gör man för att boken ska bli tunnare. De utrivna sidorna kan man göra kuvert av eller återanvända på annat sätt.

Den här boken kommer att fyllas med massor av urklipp, fina papper, skisser så den behöver vara tunn för att kunna bli tjock.

Nu är det dags att börja jobba med de sidor som är kvar. Måla över texten, låt vissa ord och illustrationer och bilder vara kvar. De kan också inspirera. Man kan använda en färgtyp som heter gesso, det är en fin textur och yta. Färgen är lite transparant så antingen målar man flera gånger eller så låter man texten anas, det blir en fin effekt!

Om du inte målar sidorna kan du klistra upp fina bitar papper, måla dem i en annan färg eller göra hur du vill.

När insidan är klar kan du ta dig an utsidan. Det är bara fantasin som sätter gränser, använd band, textil, fina papper eller vad du vill!

Bilder: iHanna

Text-tolkning: Hillevi Gunnarsson, hemslöjdskonsulent Västarvet 2012.