Gör en bröllopskrona

Monika Karlsson och Christina Jansson har gjort de här fantastiska kronorna och Anntott Parholt har dokumenterat det hela.

Vänta ...

Skapa din egen personliga krona eller krans till festen, bröllopet eller som en dekoration.

På 1800-talet bar den folkligt klädda bruden både krona och krans till sin svarta brudklänning. Bruden var den grannaste och skulle alltså vara klädd i mycket grannlåt.

Hur en brud kunde se ut kan man se på bilderna som ingår i utställningen Bondbrud i Asker. Där ser du också den rikt dekorerade bröstlappen som bruden bar. Kanske kan det ge dig inspiration till din krona och krans.

Gör så här:
Ring:
Gör en stomme/ring av ståltråd, blomstertråd eller piprensare. Om du önskar en grövre ring så kan du vaddera med något avlagt tyg – linda tyget eller något annat som fyller ut runt stommen.

Smycka/ dekorera:
Ta vad du har i lådorna: godispapper, knappar, pins, tygbitar, snören, band, pärlor, kapsyler mm. Tänk fritt – det mesta går att använda. Knyt fast, linda runt, limma – gör det som passar bäst för att skapa ditt eget originella uttryck.


Enkel krona:

Stommen är tillverkad av piprensare. Sno ihop piprensarna, två till tre stycken, till den tjocklek som du vill ha. Skarva genom att lägga omlott. Smycka med band, snören, garn och folie.

Vandringsutställningen Bondbrud i Asker bygger på en berättelse om ett bondbröllop i Närke på 1820-talet. Utställningen ville uppmuntra till eget skapande utifrån den folkliga traditionen och stimulera till återbruk. Den har visats på flera platser i Örebro län.

Projektledare, text och foto: Anntott Parholt, hemslöjdskonsulent i Örebro län 2010

Kronorna är tillverkade av Monika Karlsson och Christina Nyström Jansson.