Gör en avslutning

...avslutning, som det ju brukar kallas när man gör den sista uppfiffningen av något textil  man tillverkat. Kanske tofsar på kudden eller någon variant på mattfransar på en vävd matta... eller som här nedanför där du hittar några exempel till på kantningar som du kan prova göra...

Vänta ...

Fyra olika kantningar på en liten ”provkudde”

  

Klackar
Klipp till klackar i passande storlek och antal. Sy med langettsöm längs kanten. Brodera gärna något mer på klackarna, kanske en stjärna, blomma eller ett hjärta. Lägg ut klackarna med kortsidorna i kant med ytterkanterna mellan de stycken som ska sys ihop räta mot räta. Sy sömmen och vräng arbetet med rätan ut. Om du hellre vill ha sömsmånerna utåt på ditt arbete så nålar du fast klackarna direkt där du vill ha dem emellan lagren och syr ihop från rätsidan. Klack, klack!

En klack – Sy med langettsöm längs kanterna. Brodera gärna något mer på klackarna, kanske en stjärna?

Klackar


Trasfrans
Frans av trasor kan göras på olika sätt. Antingen kan man sy fast lösa fransar på samma sätt som med klackarna. Ett annat alternativ är att först väva fransen med bandgrind eller bandvävstol.

Trasfrans


Enkel passpoal
Tag en tygremsa, dubbelt så bred som du vill att passpoalen ska bli, plus 1-2 cm för sömsmån. Nåla fast passpoalen med den vikta kanten innåt mellan de stycken som ska sys ihop räta mot räta. Om du hellre vill ha sömsmånerna utåt på ditt arbete så nålar du fast passpoalen emellan lagren och syr ihop från rätsidan. Om passpoalen ska sys runtom ett hörn: lägg veck så att den inte stramer i hörnet. Sy sömmen och vräng arbetet med rätan ut om du valt att vändsy. Fint!

Enkel passpoal


Passpoal med spetsband
Vik ett spetsband på mitten och lägg in fårgglada efsingar eller andra garnrester. Sy ihop den vikta spetsen med förstygn. Sy in passpoalen i sömmen på samma sätt som den enkla passpoalen.

Passpoal med spetsbandDen här beskrivningen
har kommit till genom Slarvan – ett projekt om textilt återbruk som pågick under 2007-2008. Projektet var ett samarbetsprojekt mellan de textila länshemslöjdskonsulenterna i Jämtland, Norrbotten, Västerbotten och Västernorrland.
Idé och form kantningar: Carina Ericsson. 2010
En slarva är ett annat ord för trasa eller en utnött tyglapp.