Gör en ängel

Den här beskrivningen har kommit till genom Slarvan – ett projekt om textilt återbruk som pågick under 2007-2008. Projektet var ett samarbetsprojekt mellan de textila länshemslöjdskonsulenterna i Jämtland, Norrbotten, Västerbotten och Västernorrland.
Idé och form ängel: Katarina Widegren

Vänta ...

Av lite garn, tygspill och virkade bitar kan du göra en ängel.

beskrivning_1

Material
Lovikkagarn
Snöre
En virkad stjärna eller plätt
En bit tyg, till exempel linneservett
Sytråd


Redskap

Nål, liten bok, sax

beskrivning_2beskrivning_3

Gör så här
Vira garn runtom en bok, ca 13 cm bred. Hur många varv avgör hur stort huvudet blir. Knyt om garnet hårt med en bit snöre och tag sedan loss garnhärvan från boken.

beskrivning_4

Knyt ihop hela garnbunten en bit nedanför första omknytningen. Se skiss!

Pilla eventuellt in lite fyllning, en ulltuss eller lite garnspill, under knuten. Forma huvudet och knyt om hårt med snöre under. Nu har du ängelns huvud med hårknut.

Trä på ängeln den virkade plätten, så den sitter i halsen. Man kan behöva klippa upp ett lite större hål i plättens mitt för att få den över kroppen. Vik upp den över huvudet så den inte är i vägen då du gör klänningen.

beskrivning_5

Vira en tygbit runt ängeln till en konformad klänning. Du kan utgå ifrån en rund bit med hål i mitten för att få rätt form på klänningen. Prova dig fram till hur du vill att den ska se ut och nåla fast. Sy ihop klänningen och sy fast den på ängeln runt halsen. Vik ner den virkade plätten och sy ihop den med en söm på vardera sida av ängelns kropp. Nu har den vingar! Sy fast en liten rosett på huvudet.

Färgklick
Till huvudet kan man använda nästan vilket garn som helst. Laborera med färgglada garner och använd tygkalendrar eller tryckta dukar till klänningen.

Den här beskrivningen
har kommit till genom Slarvan – ett projekt om textilt återbruk som pågick under 2007-2008. Projektet var ett samarbetsprojekt mellan de textila länshemslöjdskonsulenterna i Jämtland, Norrbotten, Västerbotten och Västernorrland.
Idé och form ängel: Katarina Widegren
En slarva är ett annat ord för trasa eller en utnött tyglapp.