Gör armband av manschetter

Här är ett tips på hur man kan göra armband av manschetter från en skjorta (själv klippte mina från några "pensionerade" jeansskjortor jag hade hemma).

Vänta ...


Jag började med att kolla hur lång manschetten behövde vara runt handleden, och klippte sen av lagom mycket. Sen sydde jag langettstygn  på de råa kortsidorna.

Dekorationsivern vaknade när jag gjorde de här armbanden…; ). Mönsterfigurerna som är sydda med kejdestygn ritade jag först upp lite svagt med blyerts innan jag började sy. Beskrivning på hur man gör kedjestygn(plus flera andra sorters stygn man kan använda) finns exempelvis på bloggen Brodera – här är länken : http://www.brodera.nu/kedjestygn.htm

Manschetterna har alla en stängningsanordning med knappar och knapphålsöglor. Hur man gör dem kan du se i ett äldre inlägg från den här bloggen:
Gör knapphålsöglor 


I nedre kanten av det ena armbandet har jag sytt knapphålsöglor i olika färger. På de två andra gjorde jag ganska täta langettstygn med små ”knorrar” emellan, som i broderiböckerna kallas ”liten picot”.

Som pricken över i (tyckte jag nog då) sydde jag sen på lite pärlor, sammetsband, tråckelstygn och ”franska knutar”. Tråden jag sytt med är pärlgarn/merceriserat bomullsgarn i olika färger.

Foto och beskrivning av Pia Jägstrand, länshemslöjdskonsulent i Norrbotten 2011. www.nll.se/hemslojd