Fläta en trasmatta

Fläta en matta av mattrasor!
Gör en matta av återbrukade tyger som klippts till remsor, flätas och sedan sys ihop

Vänta ...

Mattor av flätor som sytts ihop


Material
: klippta tygremsor, vill du inte klippa mattrasor kan du hitta färdigklippta på loppis. Tätvävda bomullskvalitéer är bra att använda. Är trasorna smala, 1,5-2 cm, kan du ta remsorna dubbla, så har jag gjort, eftersom det blir ett livligare mönster. Tråd, dubbel sytråd eller annan stark tråd i färg som passar till trasorna.

Redskap:
sax, spetsig lite kraftigare nål med udd

Så här gör du en fyrfläta
: Börja med två tygremsor omkring 3-4 m långa, knyt en tråd på mitten och fäst i ett dörrhandtag. Nu har du fyra remsor att fläta med. Tar man tygremsorna för långa vill de gärna trassla sig. Det är smidigare att förlänga de allt eftersom man flätar. När du skarvar snedklipps remsorna i båda ändarna, läggs omlott och sys ihop. Du kan också göra en trefläta om du vill.

Så här börjar man…

Börja fläta från vänster sida och mot höger. Tag tygremsan längst till vänster och lägg den först över, sedan under och sedan över de tygremsor som du har på höger sida. Ta nästa tygremsa på vänster sida och fläta på samma sätt, över, under, över och lämna den på höger sida.

När du flätat en bit, kan det vara bra att ställa en tyngd på flätan, så att den ligger stilla. När du gör en paus i flätandet, kan du sätta en klädnypa där du slutar.

Flätning på bordet med en tyngd på flätan…

När du flätat ytterligare en bit formas flätan till en tät cirkel och sys ihop i kanten med kaststygn. Håll flätan så ledig som möjligt, så att mattan blir plan. Det tar sin tid, men gör man något varv då och då, så har man snart en matta.

Sömnad…

De flesta gamla mattor i den här tekninken var runda eller ovala. En ovanlig matta, som jag sett, där var flätorna sydda i olika former och i alla möjliga färger till en stor rumsmatta.

Treflätad matta där flätorna sytts ihop

Närbild av den treflätade mattan


Beskrivning: 
Kristina Ersviken. Foto: Mats Pallin
Kristina och Mats är Länshemslöjdskonsulenter i Västerbottens län. 2011