Dekorera ägg med decoupage!

Mönstra dina påskägg med papper!

Vänta ...

eggs500

Här kommer ett påsktips från Hantverksmagasinet i Åmål. Vi provade bland annat att dekorera ägg med decoupage. Decoupage är en gammal teknik för att med papper eller tyg och lack dekorera ytor.
Detta passar utmärkt för ägg.

Börja med att blåsa ut ägg.

eggs1

Jag har en sådan här grej, köpte den på Panduro. Med den går det lätt att blåsa ut äggen.
Jag har inte provat, men det borde funka lika bra med en spruta. Man gör ett hål och pressar in luft med sprutan så att ägget åker ut. Sedan fyller man sprutan med vatten och sprutar in för att skölja rent.

Man kan köpa särskilda decoupagelack men det går lika bra att använda trälim utblandat med lite vatten.

eggs2

Servetter är väldigt bra att använda, det är så tunna lager så att det lägger sig följsamt runt tredimensionella föremål. Använd det yttersta lagret. klipp ut bitar som är fina och limma på bitarna med en pensel på ägget.
Har man inga servetter kan man använda annat tunt material. Kanske ligger en gammal Gula sidorna och skräpar i något skåp, dagstidningar, tunt spetstyg eller silkespapper blir också fint. Jag hittade några pressade ormbunksblad i mina gömmor och limmade på. Mycket snyggt. Du ser ägget på den översta bilden.

 

eggs3

Låt ägget torka.

Ta en liten bit ståltråd, ca 0,5 cm. Knyt fast en trå i ståltrådsbiten, putta ner den i hålet som användes för att blåsa ur ägget. När ståltråden sätter sig på tvären har du en bra tråd att hänga upp ägget i riset med.

Text och bild: Hillevi Gunnarsson, Västarvet