Bygg ett ljusbord!

Att göra ett ljusbord låter ju svårt, men det behöver det inte alls vara. Gör bara som Klara Nero, så har du snart ett alldeles eget!

Vänta ...

I skapandeprocessen är det bra att skissa ner sina idéer. När man har gjort en skiss och kommer på en ny design kan man ha stor nytta av ett ljusbord. Då är det lätt att kopiera det man redan ritat och lägga till sina förändringar. Det är dessutom bekvämare än att rita mot fönsterrutan och fungerar även när solen gått ned.

  1. Ta fram trälim, glasskiva, lister och material till sidostycken.
  2. Såga till 3 lister de ska vara lika långa som glasskivans långsida.
  3. För att göra sidostyckena kan du använda en bräda eller en träskiva som är ca 1,5 –3,0 cmtjock. Jag sågade ut mina bitar med en figursåg men det går bra för hand också!

När du bestämmer dina mått så utgå ifrån glasskivan. Tänk på att det bästa är om glasskivan kan vila mot listerna och sidostyckena  runt alla fyra kanter. Vilken lutning du har på sidostyckena väljer du själv. Men det blir lättare att rikta ljuset in under ljusbordet om det är brant vilket också gör att du kommer se igenom det du ritar av bättre.

4. Prova så att bitarna passar!


5. Om det passar kan du nu limma ihop bitarna. En list uppe mellan sidostyckena, en nere och sedan den tredje listen på högkant.
6. När det har torkat kan du om du vill måla ditt ljusbord.
7. Lägg på din glasskiva och rikta din skrivbordslampa så att den lyser igenom glaset underifrån.

 

 8. Börja rita!

Lycka till!

Text och bild: Klara Nero 2012.