Bygg ett dockhus

Att bygga ett eget dockhus är kul för både stora och små!

Vänta ...

Här kommer ett inspirationstips på hur Fröken Pyssel gjorde sitt:

Jag hade ingen mall utan skissade lite på något papper ungefär hur jag ville att det skulle se ut. Sen gick vi ner i snickarboden och sågade till bakstycke och sidor i de dimensioner jag tyckte kändes lagom stort och efter det bestämde jag mig för hur många våningar osvdet skulle bli.

Bredd hus: 26 cm
Höjd hus upp till översta golvet: 54 cm
Höjd hela huset: 71 cm
Djup hus exklusive baksida och dörrar: 17 cm (dvs 2 cm till med bakstycke plus dörr)

Material:
Skivmaterial. Till detta hus användes spånskivor i 10mm i tjocklek och en spånskiva i 13-14 mm i tjocklek till bottenplattan i huset (Tänkte att det kunde vara bra att ha en tjockare botten så att det blev lite tyngre längst ned och stabilare, då det är ganska högt och smalt, och dottern som ska leka med det bara 3 år.
Lister, tex gamla fönsterlister. Huset har fyra små lister på dörrarna, som stabiliserar upp för gångjärnen. Listen på mitten av dörrarna döljer att dörrarna inte ligger exakt perfekt mot varandra. Lister är en snickares bästa vän, som pappa brukar säga!
Gångjärn, skruvar, färg, tapeter…

Att tänka på:
Välja inte alltför tunna eller sköra material eftersom man skruvar/spikar i dem när man sätter ihop dem.

Alla hål är förborrade innan vi skruvat i dem, eftersom spånskivor lätt spricker.

Alla bitar har vi sågat ut med en vanlig såg. ”Trapp-taken” har vi sågat med en sticksåg. Vi började med att sätta ihop bakstycke och sidor. Sedan satte vi dit bottenplattan/golvet. Nästa steg var att skruva dit de små listerna för att lägga in de andra golven.

Såga ut en sak i taget ifall måtten inte blir helt perfekta när man sätter ihop. Golven på de övre våningarna är inte fastskruvade för att man ska kunna byta tapeter lätt om man vill.

Därefter sågade jag ut dörrar och tak och målade alla saker i vitt samt satte dit tapeterna. Jag satte dit tak, sedan dörrar och målade utsidan en gång till. Tänk på att sätta dörrarna en halv cm ovanför golvet så att de inte tar i golvet när man öppnar dem.

Text och bild: Malin alias Fröken Pyssel. Du hittar massor av DIY-tips och inspiration på hennes sida pastill.nu!