Bygg ett bord av bråte

Inred hållbart genom att ta vara på det du hittar.

Vänta ...

Till utställningen Hållbara hem – Rum för lust och list på Nääs utanför Göteborg har vi en hittat-monter med inspiration för hur man kan inreda hållbart genom att ta vara på det man hittar. Till den saknades ett litet bord av något slag och på vinden hittade jag den här skivan som jag trodde vad en välsnickrad skåpslucka nånstansifrån. (Det visade sig vara en modell av en dörr som ett snickeri tillverkar men tagen ur sitt sammanhang ser den ut som en skåpslucka)


Oavsett ursprung var den förverkad och dammig men perfekt till ett litet avlastningsbord. Dessutom var den (och många skåpsluckor man kan tänkas hitta) redan utrustad med gångjärn som passar bra för väggmontering.


Eftersom jag hängde upp den på gångjärn funderade jag på nån sorts smart klaffbordslösning men valde den enkla vägen. Eftersom vi hade två framdragningshjul kvar från en vävstol tyckte jag det vore schysst att använda dem. Genom att hålla benet på plats ett i taget och borra ett smalare hål rakt ner och sedan slå i en kraftig spik. Här tog jag en smidd för att det är både snyggt och sitter rejält.

Klart! Snabbt och lätt och rätt tjusigt om en får säga det själv. Små gångjärn och ben fästade men blott en spik var, smidd eller ej, är inte superhållbart. Men för för det här bordet räcker det gott. Annars är så klart kraftigare vinkeljärn att föredra framför gångjärnen och också till benen. Alternativt en regel mellan dem som gör dem mer stabila. Men det blir helt klart personligt och kul att bygga nytt av det som finns till hands.

 

Text och bild: Tobias Havaas, Västarvet