Bygg en klocka

En klassiker som aldrig behöver bli tråkig - den personliga urtavlan

Vänta ...

Att göra sin egen klocka är egentligen väldigt enkelt. Själva urverket kan du köpa på t ex Clas Ohlson. Visare kan du antingen köpa eller göra själv. Sen behöver du något platt och tillräckligt stabilt att fästa urverket och visarna på. Den gamla LP-skivan som urtavla känns rätt gjord vid det här laget men det finns ju hur mycket som helst att hitta på!

Ovan är Peders exempel på en tavla för mattenörden. Den som är ovan vid analoga klockor eller bara vill träna sin huvudräkning kan ju räkna ut vilken siffra visaren pekar på (vi andra vet ju ungefär vad det handlar om när lilla visaren pekar rakt ner etc). Peder har använt en skiva svart MDF som påminner om en griffeltavla. Tanken var från början att ta en träskiva och måla med griffeltavelfärg, men så hittade han en bit färdigfärgad som såg nästan likadan ut. Talen är skrivna i vit oljefärg med en tunn pensel. Det liknar griffelkrita fast utan att smeta ut när klockan behöver dammtorkas.

 

Här är ett annat exempel på en mer minimalistisk bordsvariant (som i kamerans blixt visar sig ha börjat rosta på gamla dar). Den är gjord av en sorts, rätt ful, massproducerad ljushållare för riktigt tjocka ljus (en väldigt opraktiskt modell dessutom). Det jag gjorde vara att bränna bort plastfärgen och linoljebränna den istället. Sen borrade jag markeringar för tiderna och ett hål i mitten för att fästa klockan. Nu står alltså ljushållaren upp-och-ner och visar tiden istället.

Kort sagt. Klockor är kul!

Text och bild: Tobias Havaas, Västarvet 2011
Slöjdat av: Tobias Havaas och Peder Strådal