Brodera på trä

Ett kul sätt att kombinera träslöjd och broderi som Annemarie hittat på. Som vanligt blir resultatet kanonfint och beskrivningen lika bra när hon är igång!

Vänta ...

Amarie-broderattra-01
Länge har jag velat testa att brodera på trä, i veckan gjorde jag det och jag blev väldigt nöjd med resultatet. Jag ville ha en snygg baksidan så jag limmade fast en mellanbricka på baksidan av broderiet och sedan en baksida. Här följer en beskrivning:

Amarie-broderattra-03
Jag började med att rita ett mönster på rutigt papper. Innan jag började rita hade jag förminskad rutorna till 2.5 mm stora. Rosen som jag broderade blev rätt så stor (smycket blev 48 mm så det fick bli en brosch).

 

Amarie-broderattra-04
Materialet som jag använder är 3mm tjock björkfanér. Såga tre kvadrater som är några centimeter större än ditt broderi och slipa slätt med 240 papper (sedan eventuellt med 400 papper).

 

Amarie-broderattra-05-syla
Sätt fast ditt mönster med tape på en utav bitarna och tryck fördjupningar med en syl på varje hörn till korsstygnet. Jag använde en linjal som stöd så att det blev rakt.


Amarie-broderattra-06-hol
Ta bort pappret och borra hål. Jag borrade med 1mm borr i pelarborrmaskinen.

 

Amarie-broderattra-07-stygn
Nu kommer det allra roligaste: Brodera. Jag broderade med DMC Moulinégarn som jag delade på två trådar. Hur du broderar korsstygn kan du se här.

 

Amarie-broderattra-08-klar
Så nu är mina rosor färdiga. I efterhand ångrar jag att färgerna ligger väldigt nära varandra och kontrasten inte blir så stor. Nu vet jag det till nästa gång.

 

Amarie-broderattra-09-rita
Rita av omkretsen på ditt mönster på andra brickan. Detta kommer bli mellanbrickan. Om du vill kan du slipa den så att den blir lite tunnare. Såga ut mönsterformen.

 

Amarie-broderattra-10-utsagat
Limma mellanbrickan och den tredje bricka på baksidan av broderiet.

 

Amarie-broderattra-11-limma
Tvinga smycket med limtving. Lägg några skyddsbrickor emellan så att du inte får märken. Akta dig att du inte limmar fast dina skyddsbrickor, du kan eventuellt ha papper mellan dina skyddsbrickor och broderiet.

 

Amarie-broderattra-12-utsagad
Efter torkningen sågar du den formen som du vill ha på ditt smycket och slipar kanterna.

 

Amarie-broderattra-13-nal
Jag limmade ett spänne på baksidan av rosorna….

 

Amarie-broderattra-14-klart
Men borrade hål och gjorde en länk till mina hjärtan som var mindre i storlek. Detta var riktigt kul!!!! Undrar hur det skulle se ut om man broderar på ett lock till en ask…. Hmmmm jag återkommer…. kanske……

Text och bild: Annemarie, A’maries blogg